Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučaju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem ove 4 važne analize!

Lekoviti napitak koji obara krvni pritisak: ukusan čaj čisti krve sudove bolje od lekova (RECEPT)...

1. Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak naziva se "tihim ubicom" sa razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može dovesti u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, pritisak treba da meriti minimalno jednom godišnje. Ako ipak imate kadriovaskularnih problema, preporučuje se da nabavite kućni merač pritiska i redovno ga pratite.


2. Holesterol

Jednom godišnje trebalo bi da proverite razinu holesterola u krvi, a ako već imate problema s visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporuča da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

3. Novo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući pankreasu koja proizvodi insulin regulirše nivo šećera u krvi. Međutim, mnoge druge bolesti ili višak kilograma mogu uticati na rad pankreasa i proizvodnju inzulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.

Hipertireoza i hipotireoza: evo koju hranu treba da izbegavate ako imate problema sa štitnom žlezdom...

Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Nivo šećera u krvi trebalo bi da proveravate jednom godišnje, a osobe koje pate od dijabetesa to moraju raditi svakodnevno. Proverite druge tihe simptome dijabetesa koje ne smete da ignorišete.

4. TSH

1 od 10 osoba (pretežno žene) tokom života iskusiće probleme sa štitnom žlezdom. Simptomi bolesne štitne žlezde su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može promaknuti. Zbog toga treba kontrolisati nivo TSH, hormona kojeg ispušta hipofiza jer njegova povišenost upućuje na probleme sa štitnom žlezdom.

Izvor: Zadovoljna