Ivanka Milenković, biolog, na placu iznajmljenom od PKB primenjuje novu tehnologiju koju je sama razvila i uzgaja šampinjone i bukovače, koje prodaje širom Evrope.
Biolog Ivanka Milenković iz Beograda u svojoj firmi „Ekofungi“ proizvodi pečurke iz soca od kafe.
Čak 95 odsto šampinjona i bukovača niklih iz soca od kafe Ivanka izvozi na tržište zemalja EU, dok svega pet procenata otkupljuju najbolji restorani i kafane u Beogradu.
- Radila sam u Institutu za naučno istraživački rad pri Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB), ali sam spletom raznih okolnosti počela da razmišljam o sopstvenom biznisu. A on je nastao kao posledica toga što sam u Holandiji, gde sam početkom devedesetih završila postdiplomske studije, naučila da nauka, ako se ne primenjuje u praksi, ne ispunjava svoj cilj. Od PKB sam 2000. godine iznajmila plac i započela proizvodnju gajenih jestivih gljiva, koja je po svemu bila inovativna. Ideja je bila da proizvodnja bude eksperimentalno polje za primenu naučnoistraživačkih rezultata kolega sa univerziteta - kaže Ivanka.
U svojoj firmi je sa kolegama razvila tehnologiju za iskorišćavanje različitih vrsta otpada u proizvodnji gljiva.
- Jedan od takvih otpada, možda i najatraktivniji, jeste soc od kafe. To je naša tehnologija koja doživljava ekspanziju. Primenljiva je u najrazličitijim okolnostima, a naročito tamo gde su velike količine tog otpada, poput restorana i velikih korporacija. Soc od kafe dokazuje da uspešan biznis može da se razvije i na tako neobičnim materijalima - ističe Ivanka.
Organizovana edukacija za proizvođače pečuraka
Ona naglašava da je njeno preduzeće tipičan primer cirkularne ekonomije, koja rezultira organski sertifikovanim proizvodima.
- Naša kompanija svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije i Belgije do Australije, Indije i Tajvana. Edukujemo ih da uz našu pomoć započnu posao. Javila nam se jedna koleginica iz Paragvaja koja je uspešno primenila našu tehnologiju - naglašava Ivanka.
Ivanka Milenković objašnjava da je sa kolegama razvila postupak dehidratacije gajenih jestivih gljiva, koji primenjuje i na povrću.
- To je postupak analogan sušenju različitih proizvoda na suncu i vetru. Izvozimo samo suve pečurke, a tom istom tehnologijom sušimo i povrće koje kupujemo od organskih proizvođača. Mi smo proizvođači premijum hrane i nemamo nameru da ulazimo u velike trgovinske lance - kaže Ivanka i dodaje da se nada da će izvoziti i u Rusiju.
Izvor: Kurir
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!