Istraživači iz Španije (istraživanje objavljeno u International Journal of Food Sciences and Nutrition) kažu da je najzdraviji način za pripremu pečuraka grilovanje ili kratka obrada u mikrotalasnoj.

Ovako se povećavaju nivoi antioksidanata, dok ih kuvanje ili prženje smanjuje. Dodavanje male količine ulja pri grilovanju povećava njihove nutritivne vrednosti. Tokom prženja se iz pečuraka gube proteini i ugljeni hidrati, a isto se dešava i kuvanjem. Grilovanje sa malo ulja povećava hranljivost, dok je za pečurke ključno da vreme pripreme bude što kraće i sa što manje tečnosti.

Izvor: Sensa

Palačinke od heljde punjene pečurkama

Sastojci:

  • 1 šoljica heljdinog brašna
  • četvrtina šoljice pirinčanog brašna
  • četvrtina šoljice brašna od leblebija
  • 2 kašike aru praha
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike tahinija
  • 2 kašike jabučnog octa
  • 1 - 1 i po šoljica mineralne vode

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke. Pomešajte tahini s mineralnom vodom i jabukovim sirćetom pa umešajte u suve sastojke. Ostavite da odstoji pola sata pa ispecite palačinke.

Slatke palačinke od heljde...

Punjenje:

  • 1 manji luk
  • 300 g svežih shiitake pečuraka
  • 2 kašike svežeg kopra
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • pola šoljice narendanog dimljenog tofua
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • pola šoljice sojine pavlake
  • malo bibera

Priprema:

Operite pečurke i iseckajte ih na trakice. Luk isecite na kockice. Dinstajte luk i pečurke na suncokretovom ulju 3 do 4 minuta. Dodajte začine i dinstajte još 5 - 6 minuta uz mešanje. Umešajte sojinu pavlaku i dimljeni tofu. Dodajte bibera i soli po želji.