Često mislimo da je neku zdravu namirnicu dovoljno pojesti ili uneti kao suplement, te će ona učiniti čuda. Ono što zaboravljamo jeste da za mnoge namirnice postoji pravilan način na koji se one konzumiraju kako bismo zaista osetili njihove efekte.

Kako je najbolje pripremati pečurke...

Sledeći put kada poželite da ojačate svoj organizam ili da se izborite sa nekom upalom, verovatno ćete posegnuti za turmerikom, ali imajte na umu kako se on koristi da biste i dobili željene efekte. Uvek ga uzimajte u kombinaciji sa nekom masnoćom jer se kurkumin koji je, zapravo, lekoviti sastojak turmerika, razlaže u masnoći i postiže svoje dejstvo. Takođe, trebalo bi ga uvek malo zagrejati i kombinovati sa crnim biberom koji pojačava njegovo dejstvo i do 1.000 puta.

Izvor: Sensa

SUPER ZAČIN PROTIV GRIPA I PREHLADE: Zlatna pasta od kurkume odličan je dodatak jelu i čaju (RECEPT)

Glavni sastojak "Zlatne paste" je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova. S obzirom da naše tijelo teško apsorbuje kurkumu, u "Zlatnu pastu" svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina.

Sastojci za "Zlatnu pastu":

  • 125 mililitara kurkume u prahu
  • 250 mililitara vode
  • 1 i po kašičica mlevenog crnog bibera
  • 70 mililitara devičanskog maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema:

1. Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz mešanje. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta.

2. Ukoliko vam se čini da je pasta previše retka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne sme da provri jer će sastojci izgubiti svoja lekovita svojstva.

Najbolji recept za čaj od kurkume i đumbira (TEČNO ZLATO + RECEPT)...

3. Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da mešate kako bi se svi sastojci dobro povezali.

4. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gde može da stoji do 2 nedelje jer njena snaga, odnosno delovanje opada nakon toga vremena.

Kako koristiti "Zlatnu pastu"?

- ako se koristi kao dodatak jelima, "Zlatnu pastu" dodajte tek pri kraju kuvanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem

- može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promeša i doda med ili neki zaslađivač po želji

- odličan je dodatak sosovima

- kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu

- kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa

- malo paste dodajte u toplo biljno mleko i uživajte u svom "Zlatnom napitku".

Izvor: Zadovoljna