U fokusu ovogodišnje manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima, koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

BINA 2022 će biti otvorena 26. maja izložbom “Nagrade i konkursi 2021-2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. godine. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udruženja arhitekata Srbije (UAS) i Društva arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; Metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Paviljon Muzeja savremene umetnosti-1.jpg
Promo 

Autori su prikazali inovativne pristupe, počevši od koncepta polivalentnog stanovanja koji uvodi slobodu i lakoću transformacije stambenog prostora u niz različitih scenarija svakodnevnog života, preko tradicionalno-modernih metro stanica kroz koje ćemo se u budućnosti kretati kao kroz muzejske prostore, do inovativnih i hrabrih rešenja za kulturno-umetničke objekte koja na visoko mesto postavljaju ekološko-energetsku efikasnost, kao i usklađivanje sa topografijom i postojećim arhitektonskim pejzažom. Čak dva umetnička fakulteta dobiće svoj novi dom u zgradama projektovanim po najsavremenijim standardima, kroz detaljno promišljenu multifunkcionalnost i specifične zahteve muzičkog i likovnog izraza.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima, koji će nas, kako na izložbi tako i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije Mis van der Roe, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. godine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe nagrada se dodeljuje svake dve godine sa namerom da se oda priznanje i nagrada kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnju na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoju novih ideja i tehnologija gradnje.

Nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: stimulisanjem veće cirkulacije profesionalnih arhitekata širom Evropske unije i podržavanjem mladih arhitekata na početku karijere. Žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu kao priznanje za njene konceptualne, tehničke i konstruktivne kvalitete, a drugog koji dobija nagradu za mladog arhitektu na početku karijere. Kandidate za nagradu predlaže široka grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i iz udruženja arhitekata koja čine deo Evropskog saveta arhitekata i drugih evropskih nacionalnih udruženja arhitekata. Komesar za izbor ovogodišnje srpske selekcije za Evropsku nagradu je bila prof. Snežana Vesnić, ispred Udruženja arhitekta Srbije (UAS).

Na izložbi u Beogradu će u digitalnom formatu biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu od 2009. godine.

Konačna odluka o nagradama za 2022. godinu donosi se u aprilu ove godine, a dodela je u maju u Barseloni, tako da će izložba u junu tokom BINE 2022 biti jedna od prvih mogućnosti da se dobitinici ove prestižne nagrade predstave evropskoj publici.

BINA je suorganizator izložbe posvećene 125. godini od rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. Tim povodom 17. maja će u Galeriji SANU biti otvorena velika retrospektivna izložba. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba. Konkursni radovi studenata biće postavaljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Gradska kuća-Univerzitet Kongston, London_Ed Reeve.jpeg
Promo 

I ove godine izložbeni program je bogat i predstavlja savremenu produkciju iz zemlje i regiona. Na izložbi “Ponesi svoj projekat” tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su “Modelart Arhitketi” iz Novog Sada. Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentski radova. U fokusu međunarodne izložbe “Stanovanje/Housing 21” je uvek aktuelna tema stambenog prostora. Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 - koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja ukrstili mišljenja povodom toga šta je dobar urbani život i kako mu oni kroz svoje delovanje doprinose. Ove godine DOBAR URBANI ŽIVOT izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, u planu je sprovođenje interaktivnih modula na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju. Pet su tema kojima ćemo se BINA baviti: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje. Studenti Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i Tehničkog univerziteta iz Beča će se na zajedničkoj radionici potruditi da daju svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga misli i dela Nikole Dobrovića, bolje upoznavanje delova grada koji su bili predmet konkursa, dok će autori objašnjavati intervencije koje su za njih planirane. Biće otkrivene nove gradske putanje praćenjem ruta grafitera, neka posebna mesta koja odišu brigom za čoveka i čine mu gradski život lepšim i boljim. BINA će sa učesnicima šetnji tražiti prirodu u gradu i sa njima učiti šta znači urbana mobilnost. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA vodi u Šabac.