Na osnovu procena koje obavlja Svetski institut za resurse, u regionima gde stanovništvo pati od neuhranjenosti kao što su afričke i jugoazijske zemlje, u smeću završi ekvivalent hrane od 500 kalorija po osobi, dok se u razvijenom svetu ta cifra penje i do 1520 kalorija na dan.

Direktor Svetske banke Džim Jong Kim naglasio je u izveštaju objavljenom krajem 27. februara 2014. godine da je količina hrane koja se baca sramota.

„Milioni ljudi širom sveta svako veče idu na spavanje gladni, dok se na milione tona hrane baca ili pokvari u prodavnicama. Moramo se uhvatiti u koštac sa ovim problemom u svim zemljama u cilju poboljšanja bezbednosti hrane, ali i da bismo okončali siromaštvo" - objašnjava Kim.

U izveštaju Svetske banke stoji i da su zbog rekordne žetve pšenice, kukuruza i pirinča povećane zalihe na globalnom novou, a cene hrane smanjene za tro odsto u odnosu na poslednje tromesečje. Takođe, u izveštaju je objašnjeno kako ekonomska i socijalna, kao i umešanost okoline može pozitivno uticati da se redukuje ovoliki gubitak hrane, pomoću inžinjeringa i odgovarajućih intervencija u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.