Vino je odavno našlo put do naših srca i čaša, opisano je i opevano u mnogim pesmama i pričama, veliki pisci i filozofi su voleli da pišu o njemu a i da ga konzumiraju. Kažu da je u vinu istina, te je baš ovo božansko piće, kako ga mnogi zovu, bilo izvor inspiracije za mnoga umetnička dela.

Na sajmu vina, koji se pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, održava od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu, ljubitelji vina i ukusne hrane imaće priliku da budu deo jedinstvene međunarodne manifestacije koja će ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu. Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”, a za vas smo tim povodom odvojili najlepše citate i izreke o vinu.

Ako hleb simbolizuje rad, onda vino treba da simbolizuje radost. - Biblija

Čovek uvek treba da bude pijan. Važno je. Ali od čega? Vina, od poezije, od vrlina, izbor je vaš. Ali, važno je biti pijan - Šarl Bodler, francuski pesnik

Dan bez vina je dan bez sunca. - Francuska poslovica

Vino je sunčeva svetlost zarobljena u vodi. - Galilej, italijanski astronom, fizičar i filozof

Vino može zagrejati dušu, ako se drži mere - Johan Volfgang Gete, nemački pisac i filozof

Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu - Martin Luter, profesor filozofije, osnivač protestantske crkve u Nemačkoj.

Devojka i čaša vina drže sve nevolje. Onaj koji ne ljubi i koji ne pije, blizu je smrti. Nemacka narodna

Dajte mi knjige, francusko vino, voće, lepo vreme i malo muzike koju napolju svira neko koga ne znam - Džon Kits, engleski pesnik romantizma.

Ujutru je vino olovo, u podne srebro, a uveče zlato. - Italijanska poslovica

Vinograd traži slugu, a vino gospodara. - Narodna mudrost

Vino je večan dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne. - Bendžamin Frenklin, američki naučnik i političar, borac za slobodu čoveka

Kome se žuri, ti neka piju mlada vina; meni neka natoče staroga vina, koje je spremljeno pod drevnim konzulima - Ovidije, rimski pesnik.

Duša bez vina kratkog je daha - Heraklit, antički filozof.

Dobro vino i lepa žena – to su dva najlepša otrova. - Turska narodna

Čuj me, Eumeju, sada, i ostali, čujte me, druzi: Želju ću reći jednu i kazaću nešto, jer vino mene budalasto sili, a ono i umna veoma zapevat goni i slatko nasmijat' se, pa i zaigrat'... Gde koju izmami riječ, koju je prećutati bolje - Homer, antički grčki pesnik, „Odiseja".

Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova. - Kineska poslovica

Vino je najcivilizovanija stvar na svetu. - Ernest Hemingvej, američki pisac i novinar

Starost je dobra samo u četiri slučaja; staro drvo najbolje gori, staro vino je najbolje za piće, starim prijateljima se najviše veruje, a stari pisci se najbolje čitaju - Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista.

Ne zaljubljujte se, molim vas, u mene. Lažljivija sam od zakletve u vinu - Vilijam Šekspir, engleski dramaturg u „Kako vam drago".

Duša bez vina kratkog je daha. - Heraklit, prvi antički filozof

Kad bi Bog imao nešto protiv alkohola, zar bi vino napravio tako dobrim? Rišelje, francuski državnik i kardinal

Više infomacija o sajmu možete pogledati na sajtu