Pilates se sastoji od više od 500 vežbi i njihovih modifikacija i potpuno je multifunkcionalan: radi se i na snazi i na fleksibilnosti i izdržljljivosti. Kreator pilates metode je Džozef Pilates koji je tokom I Svetskog rata osmislio set vežbi inspirinaih jogom, gimnastikom i pokretima životinja kako bi najefikasnije tretirao probleme kod ranjenika i rekonvalescenata. 

Osmišljen ka način za povećanje snage mišića, pilates je set vežbi koji, ukoliko se praktikuje pravilno, doprinosi  fleksibilnosti, posturi, mobilnosti celog tela ali i izdržljivosti i snazi. Osnovni principi koji su za vežbanje pilatesa važni su koncentracija, centralizacija tela, kordinacija, ravnoteža. Pilates je celovit mišićno-skeletni kondicioni program koji u kombinaciji sa kardiovaskularnim treningom čini telo savršeno funkcionalnim.

 Iako pilates vežbanjem delujemo na telo, ono nas tera da uključujemo i svoj um. Naime, prilikom izvođenja svake vežbe, od velikog je značaja na koji način se zauzima početni položaj, kako se vežba izvodi i kako disanjem pratimo izvođenje vežbi. Disanje možemo i da menjamo, a sve sa ciljem da nam ista vežba postane novi izazov. Pilates zahteva da usmerimo pažnju uma na telo i da osvestimo pokrete mišića, kao i da uspostavimo kontrolu nad sopstvenim pokretima. Kada se tokom vežbanja fokusiramo na dah, doprema se više kiseonika u telo i mišiće, jer se udisaj i izdisaj produbljuju, a kada se disanje kvalitetno integriše u sistem vežbanja, tada i vežbe postaju efikasnije.

Osim što razvijamo svest o aktivaciji stomačnog zida, veoma je važno da osvestimo i angažovanje mišića karličnog dna i pravilno disanje, a sve u isto vreme dok izvodimo vežbu.

Trening vođen od strane licenciranog instruktora je neizmerno važan za postizanje optimalnih rezultata. Postoji niz edukacija koje su osmišljene da instruktore maksimalno opreme znanjem i veštinama za vođenje individualnih i grupnih časova, jer je važno poznavanje anatomije, funkcionalnosti tela ali i bogatog asortimana vežbi i njihovih modifikacija.

Već dugi niz godina na našim prostorima dr Tamara Ratković edukuje neke od najboljih pilates instruktora. Ukoliko želite da usavršite svoje poznavanje ove metode i unapredite svoje veštine AFC Star najavljuje edukaciju Reformer 1 & 2 od 29. marta do 1. aprila. Reformer 1 je intenzivan nivo koji vas uvodi u rad na pilates mašinama i aparatima. Reformer 2 je dizajniran da upotpuni ceo repertoar vežbi, kao i njihovo kombinovanje i prilagođavanje svakodnevnim potrebama klijenta ali i organizaciju treninga ili časa. 

Ukoliko želite da napredujete i dalje razvijate svoje veštine ali i da znanje podelite sa drugima možete se dalje usavršavati sa dr Tamarom Ratković, MK Pilates i bodyART international educator. Više informacija na www.afcstar.net