Šta ujutru prvo uradite kad ustanete? Neko odmah obavlja ličnu higijenu, drugi jure u kuhinju po jutarnju dozu kofeina, treći se razbuđuju tako što proveravaju mejlove i društvene mreže. Svi smo na neki način „robovi“ navika i zato je važno da one budu dobre. Ako redovno vežbanje nije jedna od njih, u toku je izazov koji vam može pomoći da to promenite.

U okviru ZdravoRastimo programa, 29. septembra je startovala kampanja Svaki dan je sportski dan, koja je pred decu školskog uzrasta, ali i odrasle koji treba da im budu primer, postavila sledeći izazov: trčite, preskačite vijaču, igrajte fudbal ili badminton, idite stepenicama umesto liftom, pokrenite mišiće svakog dana bar 15 minuta 21 dan zaredom kako biste formirali jednu od najvažnijih navika za dobro zdravlje – redovnu fizičku aktivnost.

Da li je 21 dan dovoljan da vežbanje postane rutina proveriće osnovci u školama širom Srbije, koji su se prvi priključili izazovu. Ideja je da im se pridruži što veći broj građana, jer podaci pokazuju da je nedovoljna fizička aktivnost slaba tačka svih generacija.

„Činjenica je da su istraživanja pokazala da je za usvajanje novih navika potreban 21 dan. Istina je da tu ne pomaže nikakva magija, već puko ponavljanje do trenutka kada određenu aktivnost počnemo da obavljamo mnogo lakše i bez razmišljanja. U početku može delovati teško, ali jednom kada redovno vežbanje postane način života, znajte da ste učinili nešto što je suštinski važno, ne samo za fizičko, već i za mentalno zdravlje. Svakako je lakše kada se dobre navike stiču od malena i zato je naš program usmeren prvenstveno na najmlađe,“ istakla Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa.

Bilo da ste ljubitelj fitnesa koji želi da poboljša svoju rutinu ili početnik koji pravi prve korake ka zdravijem načinu života, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izgradite i zadržite naviku redovnog razgibavanja.

Pronađite aktivnost u kojoj uživate

Istražite različite vrste fizičkih aktivnosti dok ne pronađete one u kojima zaista uživate. Bilo da je u pitanju ples, planinarenje, plivanje ili bavljenje nekim sportom, uživanje u aktivnosti povećava verovatnoću da ćete u njoj istrajati. Tim bolje, ukoliko nađete zajedničku aktivnost u kojoj će cela porodica moći da uživa.

Postavite „male“ ciljeve

Planirate da dete upišete na plivanje i džudo, a vi ste se zarekli da krećete u teretanu pet puta nedeljno. Ali dok ne pronađete pravi klub i ne uplatite članarinu, nemojte sedeti skrštenih ruku. Zakažite zajedničku vožnju bicikla, idite svakog dana po tri sprata peške umesto liftom i ne koristite automobil i autobus za kraće relacije.

Napravite dobar miks

Raznolikost je neophodna kako biste izbegli monotoniju i zasićenje. Zato je dobro uključiti različite vežbe i menjati aktivnosti. Na primer, ako ste umorni od teretane, razmislite o odlasku na planinarenje ili vožnju bicikla kako biste održali interesovanje i motivaciju za fizičkom aktivnošću.

Prilagodite okruženje

Male promene mogu da olakšaju usvajanje navike. Ako ste rešili da pre svakog tuširanja uradite 20 trbušnjaka ili čučnjeva, postavite podsetnik na vrata tuš kabine. Ili, na primer, neka elastična traka za vežbanje bude na vidnom mestu blizu TV-a da biste uz omiljenu seriju radili vežbe za ruke i leđa.

Pronađite društvo

Dogovorite se sa članom porodice, prijateljem, komšijom, da jedno drugom pratite napredak. Zajedničko putovanje ka boljoj formi može vam pružiti motivaciju i podršku onda kada vam je najpotrebnija.

Videćete da uz primenu ovih saveta i malo discipline razmrdavanje lako prelazi u rutinu. Hajde da se svi zajedno pokrenemo i damo primer svim generacijama kako mogu biti aktivnije.

A da biste svojim primerom inspirisali druge, podelite na društvenim mrežama sopstvene savete i trikove uz haštagove #nacionalnorazmrdavanje, #svakidanjesportskidan i #zdravorastimo.