Prestižna "Bussiness Green Technology" nagrada se svake godine dodeljuje najboljim i najinovativnijim dostignućima u oblasti biznisa zelenih tehnologija u Velikoj Britaniji.

Ove godine, priznanje za najbolji istraživačko-razvojni program dobio je tim projekta Blue Green Dream (BGD), čiji je član i koordinator Centra za jugoistočnu Evropu Mikser organizacija.

Idejni tvorac, osnivač i koordinator projekta Blue Green Dream je profesor Čedo Maksimović sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu (Odsek za građevinarstvo i životnu sredinu). Profesor Maksimović je u Londonu primio nagradu zajedno sa saradnicom na projektu i predavačem na Imperijal koledžu, dr Anom Mijić.

Stručni tim Regionalnog BGD Centra za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Beogradu predvodi Ranko Božović, dipl. ing. mašinstva čija je reputacija u domenu primene održivih izvora energije i integrisanom procesu projektovanja priznata u svetskim okvirima.

Projekat Blue Green Dream razvio je inovativne metodologije urbanističkog planiranja novih i revitalizacije postojećih gradova, naselja i pojedinačnih objekata u kojima se ostvaruje jedinstvena interakcija sistema urbanih (PLAVIH) voda i urbanih hortikulturnih (ZELENIH) sistema sa ostalim infastrukturnim i eko sistemima u gradovima.

Izvesni aspekti ovih rešenja su se u praksi koristili i ranije, ali kao odvojene kategorije u projektovanju i izgradnji, dok "Plavo-zeleni san" te dve zasebne oblasti ujedinjuje i dolazi do integralnih rešenja koja ublažavaju negativne uticaje klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda, a koja su ekonomičnija za izgradnju i trajnu ekspolataciju. Više detalja o projektu može se videti na stranici BGD projekta www.bgd.org.uk.

Blue Green Dream rešenja predstavljaju značajnu inovaciju u svetskim razmerama za koju su autori dobili ovo prestižno priznanje. Ove metode prikazane su i na konferenciji u Beogradu u okviru Mikser festivala 2014, kada su domaćoj stručnoj javnosti i široj publici predočeni primeri efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti gradova na negativne efekte klimatskih promena, elementarnih nepogoda i antropogenih uticaja na prirodnu sredinu.

Blue Green Dream je jedan od prvih projekata u svetu koji je razvio konzistentno planiranje, analize, kvantifikacije i primene metodologije interaktivnog sadejstva vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama.

Osim u Londonu ove metode se već primenjuju i u Berlinu, Parizu, Roterdamu i Singapuru, a zahvaljujući saradnji Mikserom i ostalim domaćim stručnjacima koji su članovi Blue Green Dream tima, među gradovima koji su u planu za primenu BGD tehnologije, nalazi se i Beograd.

Povodom osvajanja prestižne nagrade u Londonu, Regionalni centar projekta Blue Green Dream za Centralnu i Jugoistočnu Evropu - organizacija Mikser priređuje 24. decembra 2015. godine u 12 sati  svečani skup na kojem će nosioci projekta, prof. Čedo Maksimović i Ranko Božović održati kratke prezentacije.