Amerikanka Glenon Dojl Melton je aktivistkinja, filantrop i književnica - autorka je nekoliko bestselera!

Njena knjiga je bila i na popisu najboljih u klubu knjiga Opre Vinfri. Osnivačica je neprofitne organizacije za pomoć ženama i deci kojima je potrebna pomoć, a jednom prilikom je izjavila: "Život je okrutan, ali je i lep. Zovem ga lepokrutan. Okrutnost i lepota sveta, toliko su čvrsto povezani da ih je nemoguće razdvojiti. Odbacite okrutnost, odbacite lepotu. Ja sam prigrlila oboje i živim dobro, teško i realno. Moj je posao da se svakodnevno probudim, kažem "da" pozivu života i dopuštam milionima žena da me gledaju kako se dižem s poda, hodam, posrćem i ponovno se ustajem." Ova njena priča je upravo o dizanju s dna, neka i vas podstakne na pozitivne promene...

7 jednostavnih koraka do istinske sreće: dobrodošli u srećniji život

"Pre otprilike pet godina, sedela sam na bračnoj terapiji slušajući suprugovo priznanje da mi je bio neveran. Bum! Život kakav sam poznavala nestao je u sekundi. Našla sam se u dolini, na mestu na kojem završite nakon primljene vesti, bilo da je reč o izdaji, dijagnozi, nesreći ili nekoj drugoj vrsti gubitka. Odjednom postanete niko jer ste prisilno isterani iz sopstvenog identiteta. Padnete na tlo i trudite se setiti: Ko sam bila pre pet minuta? Šta sam volela, čemu sam se smejala i za šta sam živela? Kada ću biti sposobna ponovno da ustanem odavde?

Nekoliko dana nakon ove situacije, stajala sam na blagajni supermarketa u svojoj očajničkoj odori: širokoj majici punoj mrlja, donjem delu pidžame i trošnim uggsicama. Prošlo je barem šest dana otkad sam se istuširala i kosa mi je bila u najgoroj fazi masnog sjaja. Ali na neki sam način bila i u svojem najboljem izdanju. Shvatila sam da se žene s kriznim situacijama nose na sasvim pogrešan način. Dotaknu dno i svejedno se umiju, otresu sa sebe prašinu, a možda čak i stave malo maskare na trepavice.

Naoružavanje pre suočavanja sa svetom je početnička greška. Ne postoji nagrada za one koji pate potajno u tišini, osim ako usamljenost ne smatrate nagradom. Ako nismo dobro, nema potrebe da se pretvaramo da smo dobro, posebno zato što život ima svoje načine da nas drži na dnu dok ne izgovorimo čarobne reči: upomoć. Tada anđeli dolaze da nam pomognu.

Stajala sam, dakle, u supermarketu, s pozivom upomoć iz svake svoje pore. I tada sam spazila svog anđela. Kada sam izvadila pahuljice, mleko i hleb iz kolica, krišom sam pogledala kasirku. Pogled na njeno lice zaustavio je vreme. Kosa joj je bila pahuljasta i bela. Koža joj je bila smeđa, čvrsta - imala je lice poput Indijanke. Ali njene su oči te koje su me opčinile. Bile su plave poput različka, okružene dubokim borama nalik na reke. Zapitala sam se: Kako je izdržala toliko dugo? Što je sve videla? Što sve zna? Mora mi reći.

PageBreak

Koje su bile reči mudre Indijanke...

Nasmešila se i oči su joj se skupile. Nasmešila sam se i ja njoj. Pitala me kako se zovem. "Glenon", rekla sam. "Zovem se Glenon."

Zastala je i rekla: "Glenon. Lepo ime, nisam ga nikada pre čula."

"Oh, to je irsko ime. Znači 'devojka iz doline'", odgovorila sam, skrenuvši pažnju na svoj ofucani izgled. Nasmejala sam se i rekla: "Haha, devojka iz doline, sada sam definitivno u dolini. Kad bolje razmislim, u dolini sam provela većinu života."

Nastala je tišina. Bojala sam se da pričam previše, ali nije izgledalo kao da joj smeta. Delovala je znatiželjno.

"Stani malo, dušo", rekla je.

"Nemoj umanjivati važnost dolina. Svi žele biti na vrhu planine, ali na tolikoj visini je vazduh tako redak da jedva možeš da dišeš - i sve što možeš je da stojiš mirno i paziš da ne padneš. U dolini pak teku reke, dušo. Tamo je sva moć."

Buljila sam u svog anđela i mislila: "Zato se ne tuširaš kada dotakneš dno. Zato da anđeli znaju da ti je potrebna njihova pomoć. Stani. Diši."

Široke doline i visoke planine

Moj je čitav život ispunjen usponima i padovima. Sa 10 sam godina obolela od bulimije i provodila vreme u psihijatrijskoj ustanovi do 17. godine. Sa 18 sam godina postala alkoholičarka i nekoliko puta sam bila uhvaćena. Napisala sam dva bestselera i osnovala neprofitnu organizaciju koja je skupila više od 7 miliona dolara za ljude kojima je potrebna pomoć. Viđala sam svoje ime na plakatima i klanjala se ovacijama publike.

Zašto ne umemo da iskoristimo znanje za rešavanje životnih problema: kako da steknemo veštine koje menjaju život iz korena

Isto tako su me nazivali varalicom, ludačom, odmetnicom. Ljudi širom zemlje su stajali u redovima da me zagrle ili da me proklinju. Bila sam na rubu samoubistva. Gledala sam svoj brak kako se raspada, borila se svim snagama da ga spasem i nakon samo pet godina ostala bez njega. Ojačala sam, zatim se slomila, a zatim su me srca moje troje dece vratila u život.

Moje se putovanje sastojalo od širokih dolina i visokih planina. I mogu vam reći: Ovih sam dana devojka iz doline.

Kao što mi je moj plavooki anđeo rekao, sve smo pogrešno shvatili. Želimo da budemo na vrhu planine, ali mi nismo pozvani da budemo pobednici. Pozvani smo da budemo mudri, snažni i dobri. Dive nam se kad smo na vrhu, ali nas vole kad smo u dolini. Sva čarolija se nalazi u prostoru između planina, gde moramo da prestanemo da budemo sve što smo mislili da jesmo i početi ispočetka.

Ovo je jako teško jer kada se bol pojavi u obliku nesigurnosti, instinkt nam govori da pobegnemo, da se čvrsto držimo poznatog. Ali ako izjurimo iz doline, propuštamo sticanje mudrosti, snage i dobrote koja nam je potrebna za sledeći uspon. Moramo naučiti da sedimo pored reke i da budemo dovoljno mirni da primimo njene darove.

Izvor: Sensa klub