Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postavljanje zdravih granica: kako da ovladate asertivnom komunikacijom

U strahu da nećemo dobiti ljubav ili da ćemo biti odbačeni, često pristajemo i na ono što nam ne odgovara. Ali, reći pristojno „ne” kad tako osećamo put je u samopouzdanje i dobre međuljudske odnose.

  Izvor: Shutterstock

Kad se rodimo, sami sebi smo centar sveta. Sve se vrti oko nas i svi skaču ne bi li zadovoljili našu najmanju potrebu. Ne vidimo granicu gde počinjemo mi, a gde završava svet. I čije su potrebe važne.

Sa svetom smo jedno! Kad smo gladni, žedni ili mokri – plačemo, i spas dođe u isti čas. Kad nam bilo šta nije po volji, vrištimo i naše potrebe su odmah zadovoljene. Jedini je uslov da smo se rodili u porodici kojoj je stalo do nas, a veština njihovog zadovoljavanja naših potreba postaje i merilo kojim ocenjujemo koliko smo voljeni.

Strah od odbijanja

Ali vreme teče. Rastemo i sazrevamo. Odrastajući počinjemo da shvatamo da osim nas postoje i drugi ljudi, a njihove potrebe su podjednako, a ponekad i važnije od naših. Počinjemo da osećamo da smo mi i svet oko nas odvojeni i sve nam je jasnija granica između nas i drugih ljudi. I to nas plaši. Strahujemo da nismo voljeni.

Ponekad želimo ljubav do te mere da nas je strah da odbijemo bilo čiji zahtev. Bojimo se i nismo u stanju da postavimo zdrave granice. Plašimo se odbacivanja, imamo strah da ćemo nekoga povrediti ili pak sami biti povređeni, strah da će nas drugi smatrati sebičnima i uskogrudnima. Rešenje je poštovanje tuđih granica i postavljanje sopstvenih. Time zapravo preuzimamo odgovornost da se dobro osećamo u njihovoj blizini, ali i u svojoj koži.

Ključ postavljanja zdravih granica je samopouzdanje, ali i svest o tome da imate pravo da reagujete na zahteve onih koji vas okružuju. Tipičan primer je odnos između zahtevnog deteta i majke koja ispunjava svaku njegovu želju. Kad se ponavljanjem tipičnih detetovih reakcija (pogotovo kad dete i nije više tako malo) stvari dovedu do usijanja ili majčinog nezadovoljstva, dolazi do sukoba. No sukobljavanje nije pravi način rešavanja problema.

Da li znate da postavite granice koje su toliko jasne i čvrste da drugi i ne pokušavaju da ih pređu? Ili pak drugi nasrću na vas non-stop? Ako spadate u one koji ne znaju da kažu „ne”, vreme je da svoj problem osvestite i učinite korake koji će vam pomoći da bez naknadnih reakcija, ljutnje i prepreka živite u saživotu sa svima koji vas okružuju. I najbolje komšije deli čvrsta ograda.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj