Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da sprovedete svoje odluke, dosledno i svakodnevno: ovo je tajna koju znaju samo majstori samodiscipline

Kada nam opadne entuzijazam, tada bi u pomoć trebalo da priskoči naša samodisciplina!

  Izvor: Foto: Profimedia

"Entuzijazam pokreće svet!" (Artur Balfur, bivši britanski premijer)

Ovo je sjajna izreka koja me je nedavno pronašla i koju sam stavio na nekoliko mesta gde ću je videti tokom dana.

Ali to je takođe izreka koja u meni budi neko negativno osećanje da nemam dovoljno entuzijazma. Poredeći sebe sa nekim drugim ljudima koji "pršte" od energije i koji grabe ka svom cilju, shvatio sam da je to komponenta koja mi nedostaje i na kojoj treba da radim. To me je nateralo da malo razmislim o entuzijazmu kao pojavi. Da li je to nešto što nas pogodi kao meteor ako imamo sreće, što nam je prirodno, sa čim smo rođeni, pa smo entuzijastični i motivisani za ostvarenje određenog cilja? Ili je entuzijazam nešto što se postiže i gradi?

Psihologija mršavljenja: 15 načina da se treningom mozga oslobodite viška kilograma na zdrav način...

S druge strane gledano, entuzijazam za ostvarenje nekog cilja nije konstantnog intenziteta. On se menja vremenom, obično opada kako nas ometaju drugi događaji i prepreke na putu do cilja. Nekada nam se baš radi, a nekada bismo samo spavali. Nekada mislimo kako je cilj jako blizu i treba još samo malo da se potrudimo, a nekada imamo utisak da se nikada neće ostvariti.

Kada nam opadne entuzijazam, tada bi u pomoć trebalo da priskoči naša samodisciplina, odnosno naša sposobnost da redovno obavljamo zadatke koje smo sebi zadali, bez obzira da li nam se to radi ili ne.

Za nedostatak entuzijazma lek je samodisciplina. Ipak, s pravom se postavlja pitanje da li mi uopšte imamo dovoljno samodiscipline za lek? Ja još uvek nisam sreo čoveka koji za sebe tvrdi da je samodisciplinovan, a voleo bih da ga upoznam jer bih imao mnogo toga da ga pitam. Čak i oni ljudi koji su meni delovali kao roboti, predani u svojoj nameri da ispune cilj, za sebe su govorili da nisu dovoljno disciplinovani.

Još pre 6 godina sam napisao prilično dobar tekst na temu samodiscipline. Pročitajte ga obavezno. Ja sam ga sada pročitao i nisam doživeo onaj osećaj prevaziđnosti teksta i blama jer sam tada bio glup, a sada sam navodno mnogo stariji, pametniji i iskusniji 🙂

Za nedostatak samodiscipline lek je entuzijazam. Ako smo visoko motivisani za ostvarenje nekog cilja i puni entuzijazma, sigurno nam neće biti teško da redovno preduzimamo akciju koja nas vodi do cilja. A šta ako nismo entuzijastični? Onda je lek samodisciplina i tako u krug.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj