Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada se naizgled nevažna sitnica pretvori u razlog za porodičnu svađu. Ako vas takve situacije iscrpljuju i ne znate u njima da se postavite, priznati američki terapeut HarrietLerner savetuje kako da reagujemo...

Sreća, ljubav, porodica: 19 afirmacija za dobre partnerske odnose

Svaka je porodica vrlo osetljiv sistem sa vlastitim nerešenim problemima i temama koje je najbolje izbegavati. Što je veći stepen nervoze među njenim članovima, to postoji manje razumevanja za različitosti. Poznajem jednu porodicu čiji su članovi prestali da razgovaraju zato što je jedan od njih prodavao kozmetičke proizvode priznatog proizvođača, a ostali su odbijali da ih koriste.

Svi plivamo u bazenu punom nervoze – zbog posla, zdravlja, budućnosti – a čak i skladne porodice osećaju pritisak. Stanje hroničnog stresa otežava nam da budemo saosećajni i rešavamo probleme. Ljudi prozivaju jedni druge ili se udaljavaju. Drugu osobu posmatramo kroz vlastiti pogled na svet i primećujemo samo mane, umesto da prihvatamo tu osobu kao celo, kompleksno biće.

Porodice su već sada sklone međusobnom etiketiranju. Na primer, Ana misli samo na sebe, Ema uopšte ne misli i samo joj je stalo do toga kako će i gde trošiti novac. Kako napetost raste, postajemo sve skloniji da članovima svoje porodice dajemo uloge koje im ne pripadaju. Umesto da razmišljamo kako rešiti određeni problem, imamo ispade besa i samo pogoršavamo situaciju.

12 znakova da ste upoznali dušu člana svoje porodice: šta je porodica duša i kako utiče na naš život

Kako bismo izašli iz ovog začaranog kruga, moramo poraditi na reakcijama. Jedina osoba koju možemo promeniti smo mi sami. To je kliše, ali je poput većine klišea, istinit. Usredsredite se na svoju ulogu i promenite pristup. Smirenost je zarazna, baš kao i bes.

Pokušajte se emocionalno odmaknuti od situacije i posmatrati tuđe, ali i vlastito ponašanje. Šta vas natera da planete? Šta će se dogoditi ako reagujete drugačije? Kada vam dobronamerna tetka počne deliti savete o životu, umesto da se naljutite, pokušajte vratiti humorom. Ona se neće promeniti, ali to nije ni važno. Poenta je u tome da u odnosima pokušate biti najboljaverzijasebe, čak i onda kada drugi to ne zaslužuju. Težite tome da postanete takva osoba.

Izvor: Oprah.com/Sensa.hr