Razlog zašto o sebi ne razmišljamo objektivno je jednostavan – sve što napravimo ili kažemo shvatamo u kontekstu unutrašnjih mislii osećanja, dok drugi vide samo ono što spolja pokazujemo, pojašnjava dr Tasha Eurich, stručnjak za samosvesnost.

Da biste bolje shvatili kako vas drugi percipiraju, američki psihologpojašnjava kako je potrebno "objektivizirati" sebe, odnosno percipirati svoje reči i dela bez unutrašnjeg komentara, kao da sebe gledate tuđim očima.

Dr Eurich nudi nekoliko načina kako to postići:

1. Postavljajte sebi pitanja koja počinju rečju "što", a ne "zašto". Npr. Zašto uvek ulazim u raspravu sa svojim kolegama? Odvući će vas od odgovora do kojeg želite doći, a na primer pitanje Šta ja to radim, a ljudima smeta? verovatnije će dati precizniji odgovor na to kakav utisak ostavljate.

2. Zapište svoje emocije. Dokazane psihološke dobrobiti pisanja dnevnika delom se svode na činjenicu da tako osvestimo svoja osećanja, što nam, na kraju, može pomoći pri podizanju samosvesnosti. Zato, "ispišite" svoje srce na papir, a posle nekoliko dana pročitajte zapisano – bićete blizu spoznaje kakvi ste u očima drugih ljudi.

3. Zamislite da savetujete prijatelja. Umesto pokušaja rešavanja problema u odnosima sa ljudima, pitajte se što biste savetovali svom prijatelju koji se nalazi u istoj situaciji. Često nam je lakše rešiti dileme druge osobe nego svoje pa, pretvarajući se u drugu osobu, možda saznate svoj odgovor.

Izvor: Sensa.hr