San o perfektnomživotu, izgledu, radu, emocionalnoj vezi, dovodi do toga da ljudi postanu frustrirani, bolesni i izrazito nesrećni ako se snovi ne ostvare. Težnja ka savršenstvu predstavlja opasnu iluziju i to potvrđuju savetnici za životne probleme, Inid Hauart i Džen Tras iz Albukerkija (SAD). Prema njihovim rečima, perfekcionizamvezuje životnu energiju umesto da daje snagu, te savetuju opuštenu nesavršenost jer pronalaženje srednjeg puta između aljkavosti i perfekcionizma donosi sreću i jednostavniji život. Ne treba spominjati da je perfekcionizam čest odraz nesigurnostii niskog samopouzdanja kod osoba, kao uzrok odlaganja akcije zbog straha da ono što uradite neće biti savršeno ili približno savršenom.

Saznajte kakav utisak ostavljate na druge ljude: ova 3 koraka otkrivaju kako vas drugi vide

Čak i švajcarski savetnik za preduzeća, Samjuel Bruner preporučuje menadžerima: „Onoliko dobro koliko je neophodno” jer odstranjivanje perfekcionizma iz rada i života podrazumeva da imate hrabrost za promašaj, ali i hrabrost da improvizujete. Improvizacija pokazuje vašu kreativnost i snalažljivost koje ne mogu doći do izražaja ukoliko težite savršenstvu. U knjizi Tikija Kistenmahera i Lotara J. Zajverta: „Kako da pojednostavite svoj život”, istaknuto je da su i najveći pronalasci čovečanstva rezultat mnogih grešaka prilikom vršenja eksperimenata. Uz volju za uspehom, greške su samo šansa da se sledeći put uradi bolje i predstavljaju iskustvo u procesu učenja i razvijanja sopstvene ličnosti.

Probudite koren svog bića:

Objašnjavajući čakre, Dejvid Pond ističe da prva – korenska čakra predstavlja našu najdublju vezu sa telom i zemljom. Korenska čakra povezana je sa instinktom preživljavanja, te ne čudi što je u disbalansu kada smo egzistencijalno ugroženi (nedostatak hrane, odeće, zaklona ili zaštite). Naime, preživljavanje je njen osnovni pokretač, te i seks radi produžetka vrste proističe iz ove čakre. Kako Dejvid Pond dalje objašnjava, do unutrašnje neravnoteže ne dovode situacije iz spoljašnjeg života već, zapravo, unutrašnja neravnoteža stvara situacije u spoljašnjem svetu.

7 malih tajni uspešnih žena: kako da se ostvarite u karijeri

Ukoliko promenite unutrašnji doživljaj energije, spoljašnji svet će da se promeni. Isprobajte vežbu koju savetuje Dejvid Pond: zamislite kabl za uzemljenje koji se proteže od vaše kičme duboko u zemlju. Zamislite u oku svog uma bilo koju prekomernu mentalnuenergiju kako se spušta niz vašu kičmu i kroz kabl za uzemljenje se rasipa u zemlju. Zamislite da kabl pušta korenje, poput džinovskog drveća, i da se korenje vašeg kabla prepliće sa korenjem drveća. Sada zamislite da možete da isisavate energiju iz zemlje kroz taj kabl za uzemljenje, i da vam je dostupna ista koncentrisana snaga kao i drveću.

Izvor: Lovesensa