Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zašto je bolje biti sam nego u lošoj ljubavnoj vezi: prevaziđite strah od samoće

Biti u nezdravoj, lošoj vezi samo zbog straha od samoće je vrlo loša ideja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Strah od samoće tera ljude na loše izbore kada je reč o ljubavnim odnosima. Prema istraživanju Univerziteta u Torontu, strah od samačkog života je značajan razlog pristajanja na loše odnose, i to se jednako odnosi na muškarce i na žene.

"Oni koji se boje da će ostati sami, skloniji su pristajanju na loše veze," kaže Stephanie Spielmann, sa Odseka za psihologiju Univerzit u Torontu. "Ponekad ostaju u vezama u kojima nisu srećni ili pristaju na to da se viđaju sa ljudima koji nisu dobri za njih."

Stephanie dodaje, "Sada razumemo da ljudski strah od samoće igra ključnu ulogu u tim vrstama nezdravih ponašanja u odnosima."

Povezane vesti

"U našem istraživanju videli smo da muškarci i žene imaju slične strahove od samoće, koji vode ka sličnim ponašanjima, što je protivrečno ideji da se jedino žene boje samoće," kaže profesor Geoff MacDonald sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Torontu. "Usamljenost je bolno iskustvo za oba pola, zato ne iznenađuje da strah od samoće jednako pogađa muškarce i žene."

Ali, ako ste osoba koja ne oseća pritisak da se skrasi i zaista prihvatate sve izazove samačkog života, prisetite se ovih nekoliko stvari pre nego donesete lošu odluku kada je reč o ljubavi.

1. Vi ste dovoljni

Mediji nam nude mnoštvo nezdravih poruka o ljubavnim odnosima. Na primer, mnogi kažu da nam je potrebna druga osoba da bi praznici bili potpuni ili da nas usreći. Te romantične poruke nalaze se i u knjigama, filmovima, reklamama... ali ako se uzmu doslovno, mogu biti prilično destruktivne.

Mi smo uvek potpuna i nedeljiva bića, sposobna za ogromnu ljubav prema sebi, prihvatanje sebe i seksualnosti. Cenite sebe i znajte da niste sami u svom "soliranju".

2. Samac ste jer ste tako odlučili

Donesete li svesnu odluku da budete sami, to će promeniti način na koji gledate život i svoj način življenja, kada je reč o deljenju te informacije sa vašim saradnicima, članovima porodice i prijateljima. To je vaša odluka i budite ponosni na nju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj