Kako svet postaje sve užurbaniji, lako se prepustiti njegovoj trci. Problem je u tome što bez smirenosti ne postoji mudrost. Našim mislima počinju upravljati emocije i gubimo bistrinu. Bez dubokog promišljanja ne možemo biti onakvi kakvi smo sposobni da budemo i ne možemo živeti onako kako smo u stanju da živimo.

Moć meditacije nije od velike pomoći ako se ona razume samo intelektom. Kada duhovnu vežbu uvedemo u svoju svakodnevicu i praktikujemo je, ona postaje transformator. Nije dovoljno samo znati važnost zdrave ishrane i vežbanja; potrebno je zaista da se zdravo hranimo i redovno vežbatmo kako bismo od toga imali koristi. Dakle, nije dovoljno znati kakvu moć poseduje molitva ili meditacija; moramo ih praktikovati i svakodnevno im se posvetiti.

Već se rutinski svakoga jutra tuširamo jer ne želimo jučerašnju prljavštinu unositi u novi dan. Ako ne praktikujemo molitvu, meditaciju, ne čitamo inspirativne priče ili se na neki drugi način ujutro duhovno ne uravnotežimo, putem svojih misli unosimo jučerašnje terete u novi dan. Zar telo i duša nisu od jednake važnosti?

Pronalazimo izgovore za duhovnu vežbu, baš kao što pronalazimo izgovore za fizičku aktivnost. Ali u oba slučaja, kada napokon počnemo vežbati, naš organizam žudi za kontinuitetom. Ljudi često govore da nemaju vremena za meditaciju, ali istina je da meditacija usporava vreme. Vreme je prema rečima AlbertaAjnštajna "iluzija svesti". Plitko razmišljanje doslovno ubrzava naše doživljavanje vremena, dok ga duboko, smireno promišljanje usporava. Mnogo efikasnije provodimo vreme kada su nam um i srce bistri.

PageBreak

Čudesan ritual od samo 2 minuta: svakog jutra izgovorite ovu rečenicu i sreća će se iznenada pojaviti
Foto: Shutterstock cudesan-ritual-od-samo-2-minuta-svakog-jutra-izgovorite-ovu-recenicu-i-sreca-ce-se-iznenada-pojaviti3

Ljubav će izlečiti svet

Takav pogled na svet je poput mentalnog filtera, pomaže nam da ga posmatramo očima ljubavi umesto očima straha. Strah je način razmišljanja koji dominira svetom, ali ljubav je ono što mi zaista jesmo. Ako se svakoga dana uzemljimo u dubokom promišljanju o tome ko zapravo jesmo, tada aktiviramo duhovnu moć koja je skrivena u nama. Stvoreni smo da bismo voleli, a ljubavlju zaista ispunjavamo svoju životnu svrhu. Uvodeći nekoliko jednostavnih načela i njihovom primenom u svakodnevnom životu izdižemo se iznad meteža koji vlada svetom:

Svakog se jutra obratite Bogu: "Gde bi želio da idem? ŠtA bi želio da učinim? ŠtA bi želio da kažem i kome?"

Dok koračate kroz dan, gde god se nalazili, pogledajte nekoga u oči i u sebi recite: "Ljubav u meni pozdravlja ljubav u tebi." Činite li to svakoga dana na samo dva minuta, postaćete srećniji.

Nikoga u današnje vreme ne treba podsećati na to da se moramo suprotstaviti očaju. Sva mržnja i nepotrebna patnja koje su nastanile naš svet, predstavljaju izazov svemu što raste i što se razvija – da postane sposobno postojati. Zato možemo postati jači i ponašati se mudrije. Kada bilo ko od nas radi na svojoj unutrašnjoj snazi, životi svih nas se menjaju. Kada to činimo kolektivno, naša planeta će se promeniti. Ljubav neće samo izlečiti tvoj ili moj život. Ljubav će izlečiti svet!

Izvor: Sensa.hr