Leto je mnogima najdraže doba u godini, ali kako ono podrazumeva i manje odeće, a istovremeno više provođenja vremena sa drugima, uz neizostavno "bombardovanje" fotografijama na društvenim mrežama, često je izazovno opustiti se i uživati u njemu.

Ali je itekako moguće. Nemojte sebi postavljati granice i prepustite se najboljem letu, a u tome će vam pomoći saveti o tome čega treba da se rešite.

1. Visoka očekivanja

Dok gledamo kroz prozor kako padaju pahulje i maštamo o letu, u glavi najčešće imamo scenarije koji obiluju zabavom, ludim provodima, okruženjem najdražih ljudi, muzikom, predivnim destinacijama. Ukratko, idealizujemo letnje dane koje čekamo, a kada jednom stignu, shvatimo da zapravo i ne uživamo u njima toliko koliko smo mislili da hoćemo. Krivac za to su visoka i najčešće nerealna očekivanja koja smo si postavili.

2. Poređenje sa drugima

Visoka očekivanja često postavljamo kao rezultat poređenja sa drugima, a u tome vrlo veliku ulogu imaju društvene mreže. Kada jednom vidimo kako se nama poznata ili nepoznata osoba zabavlja na egzotičnim lokacijama, i sami poželimo da imamo takvo leto.

Mislimo kako naš život nije dovoljno zanimljiv provodimo leto na manje popularnim destinacijama ili uopšte ne idemo na odmor, ali to ne može biti dalje od istine. Osim toga, društvene mreže prikazuju samo vrhunce nečijeg života i ne možete znati što se zaista događa iza pozornice.

3. Mišljenja drugih ljudi

Ništa nije ubilo toliko snova kao strah od toga što će reći drugi ljudi. Nemojte opterećivati sebe time što drugi misle o vama. To je isključivo njihov problem, a ne vaš. Bilo da se radi o tome da vam je neprijatno skinuti se u kupaći kostim na plaži jer mislite da imate "višak" kilograma ili je vaša ten prirodno izuzetno svetao, zapitajte se da li uskraćivanje užitka tih nekoliko slobodnih dana zaista vredno toga.

4. Toksični „prijatelji“

Leti obično provodimo više vremena sa ljudima do kojih nam je stalo. Dani su mnogo duži i više smo vremena izvan kuće, a to prirodno za sobom povlači i druženje sa prijateljima. Ili onima za koje smo do sada mislili da su nam prijatelji.

Toksični ljudi koji vas iscrpljuju, koji vas zovu samo kada njima nešto treba, uvek u svoj kompliment umotaju i neku uvredu ili vas čak i ocrnjuju pred drugima dok vam se istovremeno smeškaju, ne zaslužuju biti deo vašeg leta, a ni života uopšte.

5. Ganjanje ljudi

Sa druge strane, kada smo usamljeni često smo skloni preterivati u potrazi za drugim ljudima i njihovom privrženošću, što možda i ne vidimo odmah.

Bilo da je reč o neuzvraćenoj ljubavi ili samo prijateljstvu, učinite sebi uslugu i nemojte ganjati one za koje je očito da ne žele biti u vašoj blizini. Da, ponekad je shvatanje toga vrlo bolno, ali zaslužujete mnogo više od toga. Zaslužujete biti okruženi ljudima koji će sa jednakim nestrpljenjem kao vi očekivati svaki vaš novi susret i biti tu kada vam je nešto potrebno, bilo da je osam ujutro ili ponoć.

PageBreak

10 stvari koje morate izbaciti iz života ovog leta: ne blokirajte svoj uspeh i sreću
Foto: Shutterstock 10-stvari-koje-morate-izbaciti-iz-zivota-ovog-leta-ne-blokirajte-svoj-uspeh-i-srecu

6. Negativnost

Meni ništa ne ide od ruke. Godišnji će ionako propasti. Zapećemo u gužvi. Ovakve i slične misli oblikuju naš dan. Mislimo li da je sve oko nas negativno, takvo će zaista i biti. Pokušajte u svakom novom danu pronaći nešto pozitivno, koliko se god to činilo teško na prvi pogled.

U redu, možda ćete zakasniti na trajekt pa morati čekati drugi, ali zašto to vreme ne biste iskoristili za igranje društvenih igara u automobilu, planiranje aktivnosti koje ćete raditi kada stignete na odredište i slično?

7. Zona komfora

Uspeh se nikada ne događa u zoni komfora, kaže poznata izreka. Ona se ne primenjuje samo na poslovni uspeh, nego i na čitav život. Zašto baš ovo leto ne biste iskoristili da učinite nešto o čemu sanjate godinama, ali se nikada ranije niste usudili to napraviti? Zašto ne biste sami krenuli na putovanje, organizovali let balonom, napravili tetovažu ili bilo šta drugo o čemu maštate? Šta vas sprečava?

8. Nedostatak samopouzdanja

Ući u kabinu za presvlačenje i videti kako vam ne odgovara nijedan kupaći kostim nije nimalo prijatno i često završi suzama, kao i analiziranjem čitavog svog života. Ali čak i ako ste nakupili koji kilogram „viška“, to ne znači da je leto za vas prekriženo.

9. Odbijanje poziva na druženja

Kada imate već dobro poznat krug prijatelja, prirodno je da vas često pozivaju na kafu, rošitlj, letnji bioskop, večere. Ali odbijete li ih nekoliko puta, naprosto zato jer vam je prijatnije ležati ispred televizora, s vremenom će se pozivi prorediti, a potom i potpuno ugasiti, verujte.

Kako do toga ne bi došlo, iskoristite svaku priliku koja vam se nudi i na koju možete stići. Uživajte u letnjim večerima, danu na bazenu ili jezeru. Život je prekratak da biste odbijali stvaranje uspomena.

10. Briga za budućnost

Životni će problemi uvek postojati. Bilo da ove jeseni morate na fakultet u nepoznati grad, selite se zbog posla, počinjete vlastiti biznis ili nešto drugo i osećate strah i nelagodnost, iskoristite tih nekoliko dana odmora za sebe i za opuštanje.

Problemi neće nestati ako budete stalno razmišljali o njima. Iskoriste letnje dane što više možete i napunite baterije za ono što dolazi.

Izvor: Zadovoljna