Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da zaustavite negativne misli: ućutkajte unutrašnjeg kritičara pomoću ovih tehnika

Ukoliko želite da se oslobodite stresa potrebno je da izgradite otpornost. U tome vam mogu pomoći efikasne thenike upravljanja stresom i emocijama. Naučite da ih koristite.

  Izvor: Shutterstock

Uništavajući samogovor

Ovo je najgora vrsta negativnog samogovora zato što je uništavajuć i bolan. Karakterišu ga rečenice poput: „Nisam dovoljno dobar/dobra“, „Loš(a) sam“, „Nesposoban/nesposobna sam“, „Glup(a) sam“ i „Ne mogu da verujem da opet nisam uspeo/uspela“.

Ovo su rečenice koje najverovatnije ne bismo tako lako uputili drugima, ali ponekad ih s lakoćom govorimo sebi. Kad bi nam neko u stvarnosti tako nešto rekao, naljutili bismo se, ali sebi to, ipak, često ponavljamo.

Povezane vesti

Negativna predviđanja

Negativna predviđanja često postanu i samoostvarujuća proročanstva. Najčešće forme negativnih predviđanja su proricanje budućnosti poput: „Neću znati na ispitu“, „Pogrešiću“ ili „Neću uspeti“ i prizivanje katastrofe poput: „Biće toliko grozno da to neću moći da izdržim.“

Nakon što prizovete negativno predviđanje, sami sebi potvrđujete da ste bili u pravu i time još više učvršćujete negativne misli. Ako vam se i dogodi nešto negativno, važno je znati da u danoj situaciji uvek možete pronaći nešto pozitivno. Na primer, umesto da kažete: „Uvek pogrešno rešim ovakav zadatak“, možete reći: „Često pogrešno rešavam ovakve zadatke, ali verujem da ću danas uspeti.“

Kako zaustaviti negativne misli?

Da biste zaustavili negativni samogovor, treba
da naučite da ga zamenite pozitivnim. To možete učiniti kroz proces zaustavljanja misli:

1. korak: Osvestite negativne misli!
2. korak: Recite sami sebi: „Stop!“
3. korak: Zamenite negativne misli pozitivnim!
Na početku pokušajte da vodite dnevnik svojih negativnih misli koje možete na papiru zameniti pozitivnim. Uz dovoljno vežbanja i istrajnosti, nakon nekog vremena moći ćete to činiti i bez dnevnika.

Povezane vesti

Preuzimanje zasluga za uspeh i realno objašnjavanje neuspeha takođe je ključno u razvoju samopouzdanja i mentalne čvrstine. Nekoliko saveta kako to činiti:

Ne preuzimajte odgovornost za ishode koji su izvan vaše kontrole.
Čestitajte sebi, pohvalite se za postignute uspehe. Ne kritikujte svoje sposobnosti kad niste uspešni. U svim slučajevima fokusirajte se na proces i aspekte koji su pod vašom kontrolom. Pripazite da i u pozitivnom samogovoru budete što bliži realnosti jer ako ste nerealni, onda već prelazite u samozavaravanje.

Izvor: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj