Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovorite sebi na ova pitanja već danas: evo kako da pokrenete talas moćne motivacije

Pokrenite talas moćne motivacije u ključnom trenutku! Odvojite samo pola sata i da odgovorite sebi na neka od ovih pitanja...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dobili ste novi posao i svima ste to razglasili. Napokon ste dobili šansu koju mislite da zaslužujete. Pripremili ste se na sve moguće načine za novi početak i vaša motivacija je snažna i toliko velika da vam stavlja osmeh na lice. Jasno vam je da ćete imati puno toga da naučite u novoj organizaciji i da adaptacija neće biti jednostavna, ali motivisani ste na načine koje ni sebi ne možete da objasnite. Ovo je početak vašeg medenog meseca kod novog poslodavca. Ocena motivacije – čista desetka! I kada bi neko i pokušao dodatno da vas motiviše, ne bi imao prostora za više.

Tu ste. Učite, posmatrate, adaptirate se. Pokušavate da upijete što je moguće više stvari u što je moguće kraćem roku. Nešto ste znali, nešto ste mogli da naslutite, ali većina stvari za vas je nova. Mislili ste da neće biti izazova baš toliko jer to je posao koji ste već radili, i bili ste odlični u njemu. Avaj, ovde je sve nekako… ma ne nekako, ovde je sve drugačije. Loše drugačije.

Povezane vesti

Motivacija lagano (ili munjevito) počinje da pada. Pitate se da li ćete moći, da li ćete umeti, kako da postavite dodatna pitanja, koga da pitate, kako da se postavite prema šefu, a kako prema timu? Pitate se što vam je sve to trebalo? Ocena motivacije – ah, 8…, 7…, 6…, 4 – pada i nikako da se zaustavi. Potrebno vam je da što pre savladate sve što je moguće kako biste se stabilizovali, uhvatili dah, a onda i našli neki svoj ritam. Potreban vam je oslonac u vidu mentora. Neko ko je sve to prošao i ko može da vam da najbolji mogući savet kako da ovladate svime što vas napada, a da pri tome ne morate da postanete hobotnica.

I dalje ste tu. Prošlo je devet meseci. Naučili ste i koga i kako i koliko često da pitate. Znate ko zna i znate ko ne želi da zna. Motivacija je ponovo postala vaš saveznik. Hoda sa vama ruku pod ruku i gura vas da budete još bolji, najbolji. Dobro je, mislili ste da se nikada nećete izboriti sa periodom koji je iza vas. Sada možete da odahnete. Stvari su u redu.

Tipovi motivacije

I ovo je samo početak. Vaša motivacija prolaziće kroz mnoge uspone i padove.

Da bi motivacijom moglo da se upravlja, prvo je potrebno da se razume njena priroda i odakle ona dolazi.

Motivacija može biti intrinzična i ekstrinzična, odnosno unutrašnja i spoljašnja.

Unutrašnja je sve ono što nas pokreće iznutra kako bismo odgovorili na svoje potrebe. One mogu da budu različite, a neke od njih su psihološke i fizičke, emotivne, zatim potreba za samoaktuelizacijom, potreba za drugačijim doživljajem sebe, potreba za smislom. Ova motivacija deluje na način da to što radimo – radimo za sebe, zbog sebe, na način koji nas pokreće. Tada učimo jer smo željni znanja, usavršavamo se jer osećamo da možemo više, sami sebe izazivamo i rastemo kroz to.
Ekstrinzična motivacija, sa druge strane, jeste sve ono što na nas deluje spolja, bilo da su to događaji, radni uslovi, sama organizacija, članovi tima, nagrade, javna priznanja. Na neki način, ova motivacija ide sa nagradama. Ako uspešno uradiš zadatak – nagrada sledi.

Ove dve motivacije se svakako prepliću, ali kod svake osobe možemo da primenimo ovu bazičnu podelu i da upotrebimo neku strategiju koja će omogućiti bolju uključenost, veću zainteresovanost osobe.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj