Ljubav podrazumeva otvaranje srca i otkrivanje osećanja na svim nivoima, piše Lovesensa. Ona zahteva saosećanje, praštanje, ali budi i uskraćivanje kontrole i pomisao da smo nezaštićeni i ranjivi u odnosima.

Ako pristupate odnosima ispunjeni strahom od razočaranja ili napuštanja, verovatno ćete konstantno tražiti dokaze partnerove ljubavi. Nepoverenje, strah i konstantna sumnja sprečavaju da ljubav zaista procveta.

Problem nastaje kada umesto ljubavi počnemo da sejemo ljubomoru, mržnju, bes i tugu, odnosno sve ono što je nastalo iz naših strahova.

Zbog straha i nesigurnosti možda ćemo napustiti partnera ili ćemo zauvek ugroziti taj odnos. Takođe, ako se bojimo partneru da pokažemo osećanja, može doći do međusobnog zatvaranja i i smanjene razmene nežnosti. Za ljubav je važna transparentnost i konstantno pokazivanje osećanja - na taj način gradite dubok i intimanodnos sa partnerom. Iskrena i otvorena osećanja su jedini put do prave ljubavi.

Strahovi su najgori neprijatelji ljubavi. Kada oseti da ga ljubav obuzima i u potpunosti osvaja, uplašeni ego oseća da gubi moć i tada se plaši - želi da se odvoji od druge strane i pobegne u svoje carstvo sigurnosti. Strah od napuštanja, razočaranja i vezivanja predstavlja veliki TEST u ljubavi koji retko koji parovi uspevaju da prevaziđu.

Ako osetimo sumnju, neisgurnost, nepoverenje, ranjivost i rizik, preplavljuje nas strah i nesvesno želimo da se zaštitimo. Pokušavamo da se zaštitimo odvajajući se od svojih osećanja i emocija.

Jedino rešenje je priznanje sopstvenog straha. Kada biste priznali sebi da se plašite, mogli biste da prihvatite svoje strahove i živite sa njima. Vremenom oni bi nestali, a vaš emotivni odnos ostao bi netaknut.

Strah se ne rastvara tako što bežimo od njega, već ga osećamo, prepoznajemo i gledamo u njega.

Suočite se sa svojim strahovima, podelite ih sa partnerom, potražite pomoć stručnjaka...

Ako odnos u kojem ste vredi vaše pažnje, promene i borbe, onda ne dozvolite da ga razni strahovi unište.

Izvor: Lovesensa