Ukoliko mislite da imate dovoljno inspiracije i talenta da postanete pisac, ukoliko čitate knjige i pomislite - "pa ovo može svako da napiše", ukoliko ste na pismenim zadacima u osnovnoj školi dobijali najviše ocene i bili miljenik profesorke srpskog jezika, ukoliko ste shvatili da je pisanje vaš životni poziv, a još niste postali pisac, možda nemate dovoljno discipline?

Kada je u pitanju uspeh u bilo kojoj profesiji, važna je apsolutna posvećenost i postepeno prilagođavanje, zbog čega su ovi saveti primenjivi i u drugim slučajevima. Ne zaboravite da je svaki početak težak.

Pre svega morate da nađete nešto slobodnog vremena tokom dana kako biste počeli da se bavite onime što će postati vaš životni poziv, a važno je da pronađete i mentora. To je osoba koja je stručnjak u toj oblasti i spremna je da vam pomogne na vašem putu ka zvezdama.

Prvi korak je da svakog radnog dana odvojite sat vremena kako biste pisali. Ukoliko ne znate da pišete, možete da izaberete nešto drugo, a mi ćemo pisanje koristiti kao primer.

U 17.30 svakog radnog dana pošaljite svom mentoru rad i recite mu da ste ispunili zacrtani dnevni plan što će pokazati vašu želju, posvećenost i trud. Tako će mentor znati da ste zaista spremni da učite i radite.

PageBreak

Šta se ne radi tokom "umetničkog časa"

Tokom jednočasovnog pisanja možete pisati naučnofantastični roman, svoj dnevnik, komediju, tragediju, biografiju, autobiografiju, ili možete samo sedeti i razmišljati. Kreativni proces je važan kod svakog umetnika, pa tako je i vama potrebno vreme koje ćete posvetiti dubokom razmišljanju. Ako ništa ne napišete tokom jednog dana, to verovatno znači da imate blokadu karakterističnu za svakog velikog umetnika. Znak da ste na dobrom putu.

Sa druge strane, postoje stvari koje - po ovom planu - ne smete raditi tokom tog jednog sata. Ne smete da proveravate elektronsku poštu, surfujete po internetu, gledate televiziju, pričate telefonom, nije dobro ni da ustajete sa stolice, čak i ako možda ne pišete.

Kao praktikantu, dozvoljeno vam je da tokom svog učenja dozvolite sebi pet dana odmora. Tokom tih pet dana nećete imati jednočasovni "dril" pisanja, ali je važno da o i tome obaveštavate svog mentora. Kada mu budete podnosili dnevni izveštaj, u poruci napišite "Odmor dan prvi", kako bi on znao da ste taj period iskoristili kao umetničku pauzu.

Na kraju ovog perioda, od svog mentora treba da dobijete ocene o svom radu tokom prakse. Ove ocene biće formirane na osnovu prisustva, ali i drugi faktori mogu da budu važni kada mentor bude utvrđivao vaš progres.

Svoje početničke radove možete objaviti - zašto ne biste otpočeli blog? - ali i ne morate. Važno je da čime god odlučite da se bavite, zapamtite da je to dug proces. Stručnjak se postaje trudom i radom zbog čega je važno da se ne zaustavite kod prve prepreke. Šta god da postane vaš hobi ili čak novi životni poziv, potrudite se da učite od najboljih. Svakog dana posvetite više vremena tome nego prethodnog, usavršavajte se i uživajte u rezultatima svog rada.