Primenom duhovnih ideala, poznatih kao „pet reiki principa“ pripremamo se za situacije u kojima bismo mogli da reagujemo brigom, ljutnjom, neljubazno, nezahvalno ili na neki sličan način.

Pod dejstvom reiki principa, svesni situacije u kojoj se nalazimo, mi možemo izabrati kakva će biti naša reakcija, što nas dovodi u sasvim drugačije stanje svesti u odnosu na uobičajeno.

Pročitajte još:

Veruje se da je japanski car Meiđi (1852-1912) imao napisane na zidu svoje spavaće sobe izvesne afirmacione izjave, kako bi ih video odmah po buđenju i kako bi mu bile pred očima u trenucima pre sna. One su tada bile poznate kao „zlatna pravila života“ a kasnije ih je Mikao Usui ugradio u sistem reiki obuke, po čemu su poznate kao reiki principi.

Reiki principi nas neprestano vraćaju na sadašnji trenutak i zbog toga glase:

  • Danas nisam ljut.
  • Danas ne brinem.
  • Danas sam zahvalan na svemu.
  • Danas posvećeno obavljam svoj posao.
  • Danas sam ljubazan i dobronameran prema svima.

Prva dva reiki principa su podsećanje na to, da ukoliko se danas desi nešto što bi nas moglo izbaciti iz ravnoteže, ne bi trebalo kod nas da izazove ljutnju, brigu, strah ili slične emocije. Krajnje uopšteno gledano, briga predstavlja našu nesigurnost i strah za nešto što očekujemo da bi trebalo da se desi ili ne desi u budućnosti, a ljutnja je naša reakcija u odnosu na događaj iz prošlosti. Činjenica je, a to pokazuju savremena istraživanja iz oblasti psihologije, da više od devedeset procenata onoga za šta brinemo se neće ostvariti. Takođe, naš odnos prema događajima iz prošlosti svakako utiče na naše sadašnje psihofizičko stanje a time i na naš život u budućnosti.

Zahvalnost o kojoj govori treće pravilo, često se povezuje sa pozitivnim životnim okolnostima i teško je i za očekivati da neko treba da bude zahvalan za nešto loše što mu se dešava. Međutim, biti zahvalan na nekom lošem emotivnom stanju, ispoljenoj bolesti ili lošoj životnoj situaciji, znači prihvatiti to stanje onakvim kakvo jeste. Sve ono što nam se događa a karakterišemo ga kao negativno ili loše, samo je trenutno stanje koje je nastalo kao rezultat prethodnih životnih aktivnosti, koje nismo mogli ili pokušali da sprečimo, pa čak i onih duboko podsvesnih, za koje najverovatnije nismo ni znali da uopšte i postoje. Upravo spoznaja da nešto ne funkcioniše kako treba, shvatanje – koji je uzrok toga, kao i disciplinovano i trajno usvajanje dovoljno efikasnog metoda (kao što je reiki na primer) za ispravljanje onoga što nas je dovelo u stanje koje ne želimo, dovoljni su razlozi da budemo zahvalni, jer smo došli do polazne tačke od koje možemo kreirati sasvim drugačiji život.

PageBreak

5 ZLATNIH REIKI PRAVILA ZA SREĆAN ŽIVOT: Ponavljajte ih svakog dana
Foto: Shutterstock zivot-sreca-ljudi-avantura-uradite3

Naš odnos prema događajima iz prošlosti svakako utiče na naše sadašnje psihofizičko stanje a time i na naš život u budućnosti.

Da bi do transformacije u željenom smeru došlo, potrebna je velika disciplina i posvećenost onome što se popularno zove rad na sebi. O tome i govori četvrto reiki pravilo. Jako je bitno shvatiti da rad na sebi, kao aktivnost koja je usmerena ka usavršavanju našeg bića, nije odvojen od onoga šta radimo u fizičkom, materijalnom svetu. Posao koji radimo nije, odnosno, ne bi trebalo da bude ono čime zarađujemo novac za život. Ako „unutrašnjim radom“ probudimo sopstvene kreativne snage, prepoznajući razlog svog postojanja i shvatajući da je život misija koju ispunjavamo, onda posao jeste – život. Sve aktivnosti bi stoga, trebale biti usmerene baš ka njemu - našem poslu, odnosno našoj misiji.

Postoji jedna činjenica koju je ponekad jako teško prihvatiti a tome nas uči peti reiki princip. Prvo na nivou duše, a kasnije i na fizičkom planu, u ovom životu, uvek je izbor na nama, kao i odgovornost usled pogrešnog izbora. Zbog toga, koliko god da nam je teško u pojedinim trenucima, nemamo opravdanje da nezahvalnost i nezadovoljstvo iskazujemo pred, ili prema drugima. Takvim ponašanjem ljude samo odbijamo od sebe a time često i prilike, koje nam se ukazuju, pružajući nam šansu da nešto u svom životu promenimo. Ljubaznost i dobronamernost prema drugima, odlika su visoko razvijenog morala i svesti.

Dakle, ukoliko promenimo odnos prema događajima iz prošlosti, nećemo imati razloga da brinemo za budućnost, te ćemo stoga biti zahvalni za ono što nam se dešava u sadašnjosti. Bićemo posvećeni istinski bitnim stvarima u životu a kao rezultat svega, bićemo ljubazni i dobronamerni prema svima.

Ljubaznost i dobronamernost prema drugima, odlika su visoko razvijenog morala i svesti.

Na kraju, želim da posebno naglasim sledeće. Reiki principi samo su deklarativni stavovi koji sami po sebi neće promeniti nečiji život. Do prave moći reiki principa dolazi se kada se oni, kroz reiki tretman i meditaciju ugrade u svakodnevicu. Reiki principi tada prestaju da budu zapovesti – a postaju izvor mudrosti. Uočavate li, koliko su nam reiki i njegovi principi izuzetno važni u periodu kroz koji prolazimo?

Želim vam svima dobro zdravlje i šaljem ljubav i svetlost.

Izvor: Glam Up Market blog