Muzika se smatra najuzvišenijom od svih umetnosti, a muzike nema bez zvuka. Koja vrsta muzike će nam doneti najviše dobrobiti? Koji zvuci će nam biti najbolji saputnici tokom duhovnog putovanja?

Sadguru: U Jogi, posmatramo ljudsko telo kao pet ‘koša’, ili pet omotača ili slojeva: „anamaja koša” ili telo hrane, „manomaja koša” ili mentalno telo, „pranamaja koša” ili energetsko telo, „vignanamaja koša” ili eterično telo i „anandamaja koša” ili telo blaženstva.

Pročitajte još:

SADHGURU - KAKO DA OJAČATE IMUNITET U SEZONI VIRUSA I GRUPA: Recept za 3 moćna napitka

SADHGURU - Kako da sačuvate zdravlje organizma: Evo šta treba da jedete ako imate preko 30 godina

SADHGURU - Kako da napravite drvo želja koje daruje svaku blagodat

Pranamaja koša, ili energetsko telo, veoma je značajno. Sastoji se od 72.000 nadija, koji su energetski kanali ili putevi kroz koje protiče energija u telu. Ovi nadiji se sastaju i preraspodeljuju u 114 čakri ili razvodnih tačaka u ljudskom sistemu. Od ovih 114, dve su izvan fizičkog tela a 112 je unutar. Od ovih 112, četiri su u velikoj meri uspavane.

Ovo ostavlja 108 aktivnih energetskih centara u telu. Indijska klasična muzika je matematički precizno prepoznala koji zvukovi mogu aktivirati ovih 108 čakri i dovesti do prirodne evolucije ljudskogbića na viši nivo svesti.

Dimenzija aktiviranja ljudskog sistema i omogućavanja ljudskom sistemu da evoluira do svoje krajnje mogućnosti korišćenjem ovih 108 zvukova naziva se Nada joga. Indijska klasična muzika je evolucija ovog osnovnog procesa Nada joge. Ako neko sluša muziku sa neophodnim učešćem, ili ako se neko uključi u proces onoga što nazivamo klasičnom muzikom, ne radi se samo o prijatnosti tela ili osećanja kroz koje čovek prolazi; to je metod za napuštanje i prevazilaženje prinudnih ciklusa života, za postizanje slobode i oslobođenja.

Izvor: Sensa