Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudrost opraštanja

Opraštanje je svakako jedna od najznačajnijih oblasti na putu naše lične promene i rasta. Opraštanje je najveći poklon koji možemo sebi da darujemo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne mogu da verujem da su mi to uradili. Ne mogu da pređem preko toga. Nikada ti neću oprostiti. Meni je važno da znam da sam u pravu, a oni će to kad-tad shvatiti. Ne znam čime sam sve ovo zaslužio. Ona mi namerno to radi. Kako su mogli to da mi urade? Sve bi bilo drugačije da su me roditelji podržali. Uništio si mi život. Mogu da oprostim, ali ne i da zaboravim. To mi je hvala za sve dobro što sam učinio?! On je mene povredio - on je taj koji treba da se izvini. Ceo život su me ismevali. Bio sam dete, a oni su me povredili. Osećam da se nikada neću oporaviti. Zašto mi to radiš? Ne mogu da oprostim prevaru...

Koje od ovih izjava vam zvuče poznato? Koliko često ih koristite i koliko često ih čujete? Šta je za vas važnije: da budete u pravu ili da budete srećni? Da li vam je važnije da opravdate svoju ozlojeđenost i da svu krivicu svalite na druge ili vam je bitnije da sebe oslobodite tereta (koji vam ništa dobro ne donosi) i konačno krenete dalje?

Opraštanje je svakako jedna od najznačajnijih oblasti na putu naše lične promene i rasta. Opraštanje je najveći poklon koji možemo sebi da darujemo. Birajući da oprostimo, mi svesno donosimo odluku da krenemo putem zdravlja, a ne putem kojim koračaju žrtve. Nije uvek jednostavno oprostiti i mnogi ne znaju na koji način uopšte mogu da pređu preko nekih stvari koje su im učinjene. Ogorčenost, ljutnja, mržnja, osveta i ozlojeđenost su stanja koja ni u kom slučaju ne doprinose našem ozdravljenju. Mi ne možem krenuti dalje ukoliko nismo spremni da oprostimo. Mi ne možemo biti zdravi ukoliko nismo u stanju da oprostimo. Kad god se osećate bolesno ili slomljeno, najbolje pitanje koje u tom trenutku možete sebi da postavite jeste: šta je to što u ovom trenutku nisam spreman da oprostim ili kome ja to nisam spreman da oprostim?

Oprostiti ne znači opravdati nečije grozno ponašanje - to samo znači osloboditi sebe tereta prošlosti. Mučiti sebe zbog nečega što nam je neko nekada davno učinio zaista nema nikakvog smisla. Ono što se dogodilo - dogodilo se. Ne možemo otići u prošlost i ispraviti nešto što je već davno završeno. Sadašnji trenutak je ono što istinski posedujemo i to je jedini trenutak u kojem možemo da učinimo nešto istinski korisno. Jedino u sadašnjem trenutku možemo sebi darovati sve što nam nedostaje. Jedino u sadašnjem trenutku, spremnošću da oprostimo, možemo da premostimo bolne uspomene. Pretresanjem prošlih situacija to ne možemo postići. Zato je važno osloboditi se, pustiti. Ovo je trenutak kada je važno postaviti sebi pitanje: Da li ću i dalje koristiti prošlost kao izgovor za svoje neuspehe ili je sad pravo vreme da oprostim i sebi i drugima i da krenem napred?

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj