Svi mi uvek imamo mnogo želja koje želimo da ostvarimo, ali često od drveća ne vidimo šumu i teško nam je da razaberemo što zaista treba da bismo živeli ispunjeno. Jedan od načina na koji te svoje potrebe možemo da osvestimo jeste da napravimo tablu za vizualizaciju. Tehnika vision board podrazumeva lepljenje pozitivnih poruka i slika koje predstavljaju život kakav želimo na svojevrsnu tablu koja će nam biti inspiracija.

Čini se previše jednostavnim da bi bilo i delotvorno u ostvarenju želja, ali delotvornost te tehnike leži u činjenici da naša podsvest lakše komunicira sa simbolima i slikama nego s rečima. Taj jednostavni, ali moćni alat pomaže nam da budemo fokusirani na stvari koje su nam važne, tj. da "vidimo" svoj život onakvim kakav bi bio kada bismo imali ili ostvarili ono što želimo. Te slike nas ujedno mogu podržavati svojom pozitivnošću. Naime, umesto razočaranja zbog neispunjenih želja, vision board u nama stvara veselje i podsticaj, a to je prvi korak prema ostvarenju želja. Ne kaže se uzalud da mašta može svašta!

Još kao mala imala sam osećaj: ako se koncentrišem na neku želju - mogu je i ostvariti. To sam prvi put osvestila u jednoj emocionalno veoma stresnoj situaciji, nabijenoj strahom i razočaranjem, koja je na mene ostavila dubok trag i verovatno me zauvek promenila. Išla sam u treći ili četvrti razred osnovne škole. Radili smo test iz matematike i svi su ga redom vrlo loše rešili. Iscrpljeni strahom od loših ocena i razočarani rezultatima testa, skupili smo se u hodniku ispred razreda. Okupili smo se, valjda, da se međusobno utešimo. U našem razredu bila je i devojčica koja je bila među retkim koje su išle i na veronauku. Bilo je onda kada taj predmet nije bio deo školskog programa. Počela nam je pričati o tome kako se moli kada je u nekoj nevolji i predložila nam da se zajedno pomolimo da nam učiteljica vrati test.

Do tada se tako nešto - vraćanje testa koji bismo napisali na "dopunu" - nije dogodilo, ali očajni, kakvi smo tada bili, prihvatili smo njen predlog, sklopili dlanove kako nas je podučila, zatvorili oči i otvorili srce. Ne znam za druge, ali ja sam bila odgajana kao agnostik i nikada se pre toga nisam pomolila. Vreme očaja traži očajničke pokušaje! Kad smo se vratili u razred na početak sledećeg časa, doživela sam, zajedno s ostalim učenicima, prilično pozitivan šok - učiteljica nam je vratila test na dopunu zato što je primetila da smo svi veliki deo testa ostavili nedovršenim. Ispunilo se upravo ono što smo tako žarko želeli. Naša molitva je "upalila"!

Objašnjenje tog "čuda" u prvi tren je sasvim logično - kolektivni neuspeh učenika neuspeh je i učiteljice, a naša učiteljica bila je vrlo pravedna. Ali ostaje činjenica da nam pre toga nikada nije vratila test. To me je oborilo s nogu. Stvorila sam moćno uverenje da jednostavnom molitvom mogu s lakoćom ostvariti ono što želim. Poželim - zamolim - ostvarim! Nakon tog iskustva, često sam se molila kada bih nešto želela. Kad bi mi se sviđao neki dečko, pomolila bih se da ga sretnem ili da ja njemu počnem da se sviđam... Takve sitnice su, priznajmo, posebno važne devojčicama u pubertetu.

Unutrašnja mudrost: kako da pitate svoju životinju moći sve što vas interesuje...

Ponekad su mi se želje ispunjavale, ali uspeh nije bio zagarantovan. Tada još nisam znala za tajni sastojak koji mi je pomagao u ispunjenju mojih molitvi - čistu, usmerenu energiju jasne emocije koja nema sumnje u to što želi! Intenzitet emocije ravno iz srca, a ne iz uma čija logika kaže "nema šanse". Baš kao onda kad nam je test vraćen, jer smo upravo to svi punim srcem želeli. Tako sam upoznala moć koju daje molitva. Tada sam je površno shvatala, pa sam tako svaki put propuštala da ostvarim svoje potrebe i želje. Pomalo sam je, priznajem, iskorišćavala bez mere.

Tabla za vizuelizaciju

Iako sam malo-pomalo na nju zaboravila, te sam se "moći" ponovno prisetila kada sam se udala i sa ćerkom i suprugom živela kod suprugovih roditelja. Ono što mi je silno nedostajalo bila je naša privatnost, naš dom - naš stan. Roditelji mog tadašnjeg supruga bili su tolerantni, ali treba li isticati koliko su mladom paru potrebni prostor i vreme za privatnost?

Uglavnom, moja najveća želja bila je da imam svoj krov nad glavom, mesto na kojem ćemo bez uticaja drugih ljudi moći da živimo svoj život. Žarko sam želela da se uselim u naš stan, naš dom, da stvorim našu oazu. Pomislila sam kako mi je fokusiranje na želju već davalo rezultat, možda će ponovno. I, sticajem raznih okolnosti, to se i dogodilo.

To su mi "čudo", poput mnogih do tada, omogućili roditelji jer su osetili pritisak pod kojim sam bila, a stalnim jadikovkama stvarala sam ga i njima. Život je svojim tokom išao dalje. Želja je bilo puno, nisu sve bile tako važne, ali one najvažnije su se i ostvarivale. Ponekad.PageBreak

Moć molitve, afirmacije i vizuelizacije: naučite da napravite mapu života kakvog želite
Foto: Profimedia sta_nam_donosi_merkur_u_vodoliji_u_konjukciji_sa_venerom_20_januara_2015_godine.jpg

Simboli i slike umesto reči

Velike životne krize kroz koje sam prolazila terale su me da tražim rešenja kako bih sebi olakšala situacije koje su bile veomao zahtevne. Pročitala sam u to vreme knjigu Luize Hej, Kako isceliti duh i telo i saznala za afirmacije. Primenjivala sam ih i u periodu kada sam kao samohrani roditelj učila da idem kroz život.

Stanovala sam u malom stanu sa svojom ćerkom, koja je vredno učila i spremala da se upiše na Medicinski fakultet.

Poželela sam da imamo veći stan i počela s afirmacijom: "Živimo u stanu koji u potpunosti zadovoljava moje potrebe i potrebe moje ćerke."

Da bih ojačala svoju nameru, uredila sam stan u kojem smo živele tako da me ispunjava zadovoljstvom, a ne osećajem nedostatnosti. Odabrala sam oblast grada u blizini fakulteta i u nepune dve godine našla se u dnevnom boravku svog novog doma, u kom sam se osećala baš kao kad sam izgovarala svoje afirmacije. Bio je to stan koji je potpuno zadovoljavao naše potrebe.

Posle je taj proces ostvarivanja želja tekao jednostavnije jer sam otkrivala nove alate, učila da se njima služim i dobijala nove ideje. Bilo je slučajeva kada bih bukvalno zamislila stvar koja mi je potrebna i, vođena intuicijom, ušla u prodavnicu koja ima baš to što mi treba, idealnih dimenzija, oblika, pa i - cene.

Najdelotvornijim alatom za materijalizaciju želja ipak smatram tablu za vizuelizaciju - vision board, koju je popularizovao film "Tajna", a najverovatnije je nastala inspirisana slikarskom tehnikom kolaža, koju su prvi počeli da primenjuju veliki kreativci i umetnici Pablo Pikaso i Žorž Brak.

Tri ključa kreativne vizualizacije: želja, vera, prihvatanje...

Kreativnost znači stvaranje, a povezivanjem vizuelizacije i afirmacija - popularnih tehnika materijalizacije želja - dobijamo još delotvorniji alat za stvaranje, upravo tablu za vizualizaciju. Kroz vizuelni kolaž možete lako da prikažete život kakvom težite, čak i ako u datom trenutku niste sasvim sigurni kakvom. Iako vizuelizaciju možete primenjivati i putem mašte, prednost dajem opipljivim slikama na panou. Najčešće je reč o kaširanom posteru (lepljenom u više slojeva papira, koji zbog toga ima čvrstinu, pa može stajati u prostoru naslonjen na zid ili stalak).

Na pano možete da lepite fotografije, ilustracije ili slike iz časopisa. To treba da budu fotografije koje vas inspirišu i prikazuju atmosferu, ideje ili motive koji u vama izazivaju pozitivna osećanja. Listajući magazine, a da pritom ne tražite nešto specifično, reagujete spontano na ono što u vama izaziva dobar osećaj, a nakon toga iz hrpe izrezanih fotografija izaberite one koje su vam najinspirativnije pa ih zalepite na pano. To mogu da budu slike na kojima je prikazano ono što biste želeli da postignete, na kojima se vide mesta u kojima želite da živite ili prikazuju ono što želite da imate ili radite.

Dajte mašti na volju i nemojte se sputavati. U središte ploče možete staviti sopstvenu sliku ili, još bolje, zalepite svoj lik na svaki izrezani motiv koji predstavlja situaciju u kojoj se zamišljate. Dakle, ako je vaš cilj povećanje dohotka, odaberite slike života koje su prikladne višem dohotku.

Postavljajte pitanja koja vam mogu pomoći u dizajniranju odgovarajuće vizije na ploči, na primer, upitajte se šta biste (u)činili drugačije ako prihvatite svoj cilj, gde biste živeli (mesto, zemlja ili čak ulica), kuda biste putovali, kako biste izgledali, šta biste rado posedovali, šta biste radili, s kime biste bili u društvu...

Pritom, pažljivo osluškujte osećate li otpor prema tim idejama, ili možda čak i strah. Ako ih prepoznate, ne dopustite da prevladaju, a posebno ne dopustite glasu u sebi da prosuđuje koja je vaša želja dobra, a koja loša.

Stvari se dese na najbolji način...

Redovno gledajte svoju tablu za vizualizaciju, i to odmah nakon buđenja, dok ste još pospani, ali i tokom dana, posebno pre spavanja, i obratite pažnju na ono što se već pomalo ostvaruje. Tako usmeravate fokus na željeno i podržavate aktivnosti kojima želje ostvarujete. Pritom je važan osećaj koji imate prilikom gledanja ploče. Naime, često nam odsutnost onoga što želimo stvara bolna ili negativna osećanja. Upravo ta negativna osećanja neispunjenosti i zakinutosti, prema mom iskustvu, sprečavaju nas u tome da željeno i ostvarimo.

Zato, odagnajte svaku sumnju, preispitajte svako negativno osećanje kojim na neki način "minirate" svoje ciljeve. Budite uporni i disciplinovani, i to barem 21 dan (3 nedelje) ili, još bolje, 6 do 8 sedmica. To je vreme potrebno da prestanete da pružate otpor i steknete novu naviku. Nakon toga sklonite tablu. Smotajte je i stavite u neki prostor koji vam nije izložen pogledu. Potpuno zaboravite na nju sve dok ne primetite da je vaš život počeo da se ostvaruje u skladu s vizijom. Ponekad će vam za to biti potrebno neko vreme. Ali, što je to naspram večnosti?

Sjajno, reći ćete. Gde li je meni kraj!? Tako mogu stvoriti šta god poželim u svom životu! Ipak, ima jedan problem koji je glavna prepreka u ostvarivanju naših namera, a to je ovladavanje mislima. Postići sklad želja, misli i emocija nije uvek tako jednostavno. Lako je materijalizovati sto, svetiljku, pa i stan. Ali šta je s odnosima? Taj zadatak je meni, na primer, najteži upravo u poslednjih nekoliko godina, otkako je moja veština upravljanja sobom i sopstvenim emocijama narasla. Svako ima neko područje u kojem su izazovi naročito snažni. Meni je to partnerstvo u ljubavi. Ostaje mi da ovladam i tim područjem. I javiću vam rezultate.