"Možeš ti to!"

Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe podstaknete, nego da kažete:"Mogu ja to!" Kako će tačno ovo poboljšati vaš dosadašnji učinak?

"Ljudi su navikli da savete primaju i daju ih u drugom licu, i izgleda da čovekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju", rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na univerzitetu u Ilinoisu za Huffington Post.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine omogućava nam da dobijemo širu perspektivu, jer na taj način reprodukujemo onu vrstu podstreka koju dobijamo od drugih.

10 navika svake samostalne žene: kako da postanete uspešna i nezavisna žena koja ispunjava svoje snove...

Studija objavljena 23. juna 2014. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa "ti" umesto sa "ja" imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobijaju se ako savete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno delotvorna metoda.