Roditelji, staratelji i nastavnici su nam govorili razne rečenice, od kojih su neke ponavljali godinama iznova. Kasnije su te iste rečenice postale naš unutrašnji glas, naš način komunikacije kada „razgovaramo“ sami sa sobom. To je postao naš interni razgovor. Postalo je naše uverenje – ko smo.

Istovremeno, način na koji su se naši roditelji/staratelji ophodili prema nama, šta su mislili o nama, kakva osećanja smo imali o sebi kroz njihov odnos sa nama - stvorilo je naše uverenje u to šta zaslužujemo ili ne zaslužujemo u životu i ko smo mi.

Kao deca smo mislili da su naši roditelji nesumnjivo u pravu i u svoje glave smo ih stavljali kao da su bogovi. I za sve smo im verovali da je to baš tako. Samim tim, zbog tih rečenica, one su postale naša uverenja, a godinama smo prikupljali dokaze – kroz fokusiranje na iste, što je dodatno „potvrđivalo“ da je tako. Međutim, kao odrasli treba da se otresemo svih negativnih uverenja o sebi i razmislimo o tome da li je to univerzalno tako ili smo to prihvatili kao svoj identitet koji nam se zalepio.

Samo zato što je nešto čvrsto u našem umu ne znači nužno da je istina.

U suštini, mi nismo ono za šta su nas roditelji negativno verovali. Oni su svoja uverenja o nama stvorili kroz svoj bol, kroz svoje traume, na čemu većina njih nije radila, i ne možemo im za to zameriti. Neophodno je znati da su nas formirali ljudi, koji su i sami u prošlosti bili ranjeni, a sada je vreme da se prevaspitamo i stvorimo novo ja koje nam koristi i čini dobro u životu.

Primer kako bismo mogli da radimo na promeni uverenja:

1. Postanite svesni svojih negativnih uverenja – za koja znate da nisu istinita, ali su veoma štetna u vašem životu.
2. Uzmite komad papira i stavite liniju na polovinu papira. Napišite Negativna uverenja na jednoj strani i Novo o meni na drugoj strani.
3. Prvo napišite negativna uverenja
4. Na drugoj strani papira napišite suprotnu pozitivu, ali sa premošćivanjem. To znači da ne možete napisati suprotno jer vaš sistem neće verovati u gore navedeno. Na primer, negativno uverenje je da nisam dovoljno dobar – sa druge strane, to bi moglo biti „otvaram se da vidim gde sam već dovoljno dobar“, a zatim napišite dokaze da ste uradili sve najbolje od sebe. svoju sposobnost i osećao se dobro. Nastavite da pišete za sva ona najvažnija negativna uverenja
5. Sada zapišite sve pozitivne rečenice na drugi list papira i čitajte ih svako veče pre nego što zaspite – kako bi ušle u vašu podsvest.

Probajte gore navedeno nekoliko meseci dok svakodnevno prikupljate dokaze o pozitivnom u sebi. Verujem da će kroz ponavljanje doći do promena i da će se razviti nova uverenja. Potrebno je vreme, trud i upornost.

Izvor: Sensa.hr/Nikolina Balenović, intuitivna i dipl. feng shui konsultant

BONUS VIDEO: