Učenje novog hobija je zabavan način da isprobamo nešto drugačije, te potencijalno upoznamo nove prijatelje i istomišljenike. Iako je i ovo korisno samo po sebi, prednosti imanja hobija tu ne staju, već se šire još dalje, u carstvo stanja toka, te protočnosti koja nam pomaže da pronađemo rešenja i za druge životne situacije.

Hobiji su odlični za uranjanje u flow stanje, jer učenje novih hobija jeste fenomenalan način da se češće iskusi protočnost. Kada isprobavamo nove ili zanimljive stvari, u nama se javlja potreba da zakoračimo u nepoznato i neizvesno, te da naučimo nove načine za kombinovanje misli i prethodna iskustva, sa ciljem da kreiramo nova rešenja. Posledično tome, postajemo fokusiraniji i koncentrisaniji, kao i prisutniji, u nastojanju da naučimo novu veštinu.

Kada uđemo u stanje toka, mi postajemo potpuno uronjeni u sve što radimo. Na taj način, naša percepcija vremena u tim momentima postaje iskrivljena, kao da vreme usporava ili uopšte ne prolazi. U ovakvom stanju, naša čula postaju pojačana, te dobijamo mogućnost da sinhronizujemo akciju i svest, bez da stvarno razmišljamo o onome što radimo ili o onome što nas čini zaglavljenima u svakodnevici.

Tada naš ego zauzima pozadinsko sedište, a samim tim se i unutrašnji kritičar smanjuje, što dovodi do slobodnijeg samoizražavanja, te oslobađanja naše urođene kreativne suštine.

Posledično tome, redovno pristupanje protočnosti kroz hobije, postaje od velikog značaja i za sve druge aspekte našeg života, jer može imati dubok uticaj na svakodnevicu, učeći nas tome kako da se sami sebi sklonimo sa puta, te dopustimo da nove mogućnosti uđu u naš život.

Pored poboljšanih performansi i probuđene kreativnosti, stanje toka se takođe može smatrati spajanjem uma, tela i duha, što rezultira različitim nivoima ispunjenosti, transcendentnim iskustvima i međusobnom povezanošću.

Hobiji stoga mogu igrati veliku ulogu u tome kako pristupamo životu, jer protočnost je zapravo uspostavljanje ravnoteže između nivoa težine aktivnosti i nivoa veštine osobe koja aktivnost izvodi.

Učeći novi hobi, potom postajemo radoznali i prihvatamo suštinsku komponentu zabave i igre, te sebe oslobađamo od pritiska za uspehom i potrebom da budemo validirani kroz ono što radimo. Upravo zato se preporučuje da se predamo novim hobijima otvorenog uma, puštajući misli i uživajući u svakom momentu.

Još jedan benefit bavljenja hobijima, jeste i to što počinjemo da se osećamo srećnijim i samopouzdanijim. Posmatrajući svoj život i iz drugog ugla, doživljavamo manje stresa, te u opuštenom stanju, lakše rešavamo blokade ili probleme.

Poslušaj celu epizodu Hobiji kao prva pomoć u zaglavljenosti:

Izvor: Sensa/Sofija Borković je umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene potencijale (zivetiglasno.com)