Svi smo mi rođeni kao beskonačno kreativna, zaigrana i bezbrižna bića. Kao deca, slobodno smo koristili svoju bogatu maštu da stvaramo čitave svetove, bilo da gradimo zamak od peska na plaži, igramo se sa lutkama, ili se pretvaramo da smo omiljeni superheroj. Verovali smo da je svet lepo i čarobno mesto, a magija i Narnija nam nisu bile strane. Međutim, u procesu odrastanja sa mnogobrojnim odgovornostima, mnogi od nas, nažalost, podležu preovlađujućem kulturnom uverenju da je potrebno prestati sa igrom i krenuti sa radom, završavajući ogromne liste sa zadacima i obavezama.

Iako smo možda u jednom trenutku zaboravili kako da o sebi mislimo kao o kreativnoj ili maštovitoj osobi, kao o sanjaru, samo naše postojanje je dokaz naše urođene kreativnosti i stvaralačke potentnosti. U svakom trenutku mi svesno ili nesvesno učestvujemo u svojim danima, birajući na koji način ćemo ustati, gde se probuditi, šta doručkovati, kojim putem ćemo ići do posla i šta nakon posla raditi, bilo sa svojim partnerom, sa decom ili u krugu prijatelja.

Svaki naš izbor jeste kreativan čin, kada ga takvim učinimo. Kreativnostje posledično tome proces transformisanja ideja ili nahođenja, u konkretne situacije ili događaje i zato, ako nam se učinilo kako ovo leto naši dani ne odišu potencijalima, dahom novog i mogućeg, ili bezbrižnog i poletnog, to znači da je vreme za kreativni bust – ili uvrštavanje različitih tehnika, alata i navika koje će nam pomoći da se već danas vratimo radoznalosti i lakoći, zaboravljenom snu, želji ili ideji, koju smo skladištili u svoje srce.

U današnje vreme, raditi nešto jer nam je zabavno i baš zato što nemamo nikakve koristi od toga, svojevrstan je bunt. Zato je stvaralaštvo božanstvena vrsta transportacije od mesta gde jesmo, do onog gde želimo da budemo. Ono je takođe i svojevrsna forma leka. Zabava poboljšava naš osećaj povezanosti, kako sa drugima, tako i sa sobom i životom. Ona, takođe, smanjuje stres i povećava osećaj sreće.

Upravo zato sam rešila da sa tobom podelim 5 načina (tehnika i alata) koje već danas možešpočeti da primenjuješ, kako bi oni bili puni boja i živosti. Za njih ti je potrebno puno entuzijazma, malo vremena i gotovo nimalo novca.

1. Igraj se sa nedominantnom rukom, tako što ćeš pisati ili crtati.
2. Organizuj samostalnu plesnu zabavu, ili uključi i svoje prijatelje.
3. Nacrtaj nešto što vidiš u svojoj kući ili dvorištu, ali oboj to nekim ludim bojama (samo iz zabave).
4. Kuvaj, zaboravljajući na mere, sa malom promenom recepta - ubacujući nešto bajno što obožavaš.
5. Vodi dnevnik ideja i posveti se isprobavanju nekoliko njih svakog meseca. Zatim, ako poželiš, možeš investirati u svoje ideje, i učiniti ih stvarnim.

Dopadaju ti se ovi predlozi? Da čuješ još ideja, poslušaj u celosti podkast epizodu Letnji i kreativni bust, autorke i kreatorke Sofije Borković.

 Izvor: Sensa/Sofija Borović