Iako je mnogo zanmljivije potrošiti celu platu na stvari koje želite, preporučljivo je skloniti nešto novcasa strane za hitne slučajeve ili za nešto skuplje poput komada nameštaja, elektronskih uređaja ili odmora.

Živeti od jedne plate do druge nije baš prijatno, posebno kada ste pred velikom kupovinom. Ima toliko razloga da se štedi za budućnost. Budućnost ne mora biti samo penzija – budućnost je sutra. Štednja znači dozvoliti sebi pauzu od beskonačne trke od plate do plate ili dozvoliti sebi da priuštite nešto veće.

Jednom kada shvatite važnost štednje i ulogu koju ono igra u vašem životu, sledeći korak koji će vas držati na pravom putu je stvaranje ciljeva. Deo postavljanja finansijskih ciljeva je da obezbedite da ih možete ispuniti. Strategija vašeg trenutnog prihoda za planiranje budućnosti je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti sa svojim teško zarađenim novcem.

Kako da uštedite - 10 trikova koji vam pomažu:

1. Organizujte budžet

Budite realni u pogledu svoje finansijske situacije i procenite ostvarive brojke koje odgovaraju vašim mesečnim troškovima. Jednom kada odredite svoju nameru, lakše je da se organizujete. Odvojite procenat za štednju, a to znači da nešto morate da žrtvujete.

2. Napravite izmene tamo gde je to moguće

Kada odredite budžet, videćete i kojih troškova biste mogli da odustanete. Možda plaćate pretplatu koju dugo niste koristili ili možete pronaći povoljnije opcije za neke troškove. Gde je moguće, uštedite i novac koji ste zaradili na ovaj način ostavite po strani.

3. Radite sa svojim partnerom

Kao i u drugim situacijama u vašoj vezi, komunikacija je ključna, uključujući i kada je u pitanju ušteda novca. Da biste uštedeli, oboje morate da se složite oko svojih želja, planova i sredstava. Napravite plan i pobrinite se da se oboje pridržavate.

4. Pravite razliku između "želim" i "treba"

Shvatite razlike između potreba i želja i identifikujte svoje. Važno je znati reći "ne" kada neki troškovi nisu u skladu sa vašim budućim planovima.

5. Prvi korak odmah po primanju plate je ušteda

Možete podesiti automatsku uplatu tako da odmah nakon plate na štedni račun stiže unapred podešeni iznos. Neophodno je ostaviti novac na stranu pre nego što se pojave mnoga iskušenja.

6. Uradite analizu na kraju meseca

Čak i ako ste uspostavili svoj početni budžet, pratite svaki mesec gde novac ide. Ponekad nismo ni svesni šta trošimo svakog meseca dok ne ispitamo. Analizirajte sve što plaćate. Koje kupovine obavljate, a možda vam nisu potrebne? Ako vam zatreba, postoji li način da nabavite tu stvar po nižoj ceni?

7. Učite od ljudi oko vas

Možda imate u krugu prijatelja osobu koja je stručnija i zainteresovanija za finansijski sektor. Postavljajte pitanja i tražite savet kako biste pronašli rešenja za uštedu na koja se ne biste setili. Možete čak pozvati finansijskog konsultanta, koji će za vas napraviti personalizovane planove. Takođe, na internetu možete pronaći mnogo informacija koje vas mogu inspirisati.

8. Koristite kupone ili kodove za popust

Čak i ako popust od 5% ne izgleda mnogo, ako popuste iskoristite u svoju korist, ponekad će jedan po jedan moći značajno da utiču na vašu ušteđevinu.

9. Počnite sada

Nemojte odlagati dok vam se ne poveća plata ili dok više nemate ratu za plaćanje. Uštede se mogu napraviti i sa malim iznosima, važno je delovati. Vaš um će uvek naći izgovore da ne uradi nešto što ga izvlači iz zone komfora, ali da biste naučili kako da štedite, morate da učite, razvijate se i trudite se.

10. Uživajte u životu

Da, razgovarali smo o tome kako da sačuvamo novac, ali to ne znači da treba svega da se odreknete. Važno je da se malo počastite. Živite u sadašnjem trenutku, ali ne zaboravite da gledate u budućnost i održavajte ravnotežu između to dvoje.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Novac za stan Tiktok/art.nekretnine