Mari Forleo, poznata američka preduzetnica, motivaciona blogerka i autorka bestselera za samopomoć - "Sve je rešivo" i "Neka te svaki muškarac poželi", u razgovoru sa poznatim life coachem TonijemRobinsom, otkrila je svoje smernice za privlačenje i uvećanje novca.

Na pitanje šta bi volela da je kao mlađa osoba znala o novcu, Meri je odogovorila - "Novac je divno oruđe koje se može koristiti za ogromno dobro. Volela bih da sam ranije znala da ima više nego dovoljno novca za sve. Imala sam neka negativna uverenja o novcu zasnovana na oskudici koja su me naterala da ga se plašim i nisam se posvetila njegovom proučavanju, pružila mu pažnju i energiju koju zaslužuje."

Mari je objasnila da za nju novac predstavlja vredno oruđe sa kojim možete učiniti puno dobrih stvari i dela, i za sebe i za druge. U razgovoru sa Tonijem Robinsom objasnila je kada se dogodila finansijska prekretnica u njenom životu:

"Jedna od mojih najupečatljivijih novčanih prekretnica uključuje pisanje mog prvog filantropskog čeka. Kada sam sanjala o pokretanju sopstvenog biznisa, želela sam da to bude više od pukog profita. Želela sam da i moj posao napravi razliku. Otprilike u vreme kada su moji onlajn programi počeli da dobijaju na snazi, napravila sam hrabar potez koji je zauvek promenio moj odnos prema novcu.U to vreme još uvek sam se rvala sa novčanim problemima. Što znači, kada bih otvarala čekovnu knjižicu da plaćam račune svakog meseca, ili bih plakala ili bih zamalo imala napad panike jer je često bilo jedva dovoljno da sastavim kraj sa krajem. Ali nešto u meni je znalo da ako ću morati da promenim svoj odnosprema novcu, moram da počnem da usklađujem svoje ponašanje sa svojim najdubljim uverenjima. I jedno od mojih najdubljih uverenja o novcu je bilo da ima više nego dovoljno za sve i da imam kapacitet da zaradim dovoljno ne samo za sebe već i da značajno doprinesem drugima.

Zato sam odlučila da od novog onlajn programa doniram procenat profita drugima kojima je potrebna. Moj um je vrištao: "Jesi li luda? Jedva možeš da pokriješ svoje račune!" Ali moje srce je znalo da ako ikada poželim da ostvarim svoj puni finansijski potencijal, ovo je moj sledeći korak. Godinu dana kasnije, stala sam na binu na otvaranju inicijative UN Fondacije "Girl Up" koja podržava preko 60 miliona devojaka u zemljama u razvoju kojima su uskraćena obrazovanje i osnovna ljudska prava. I kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun napisao: "Nema vrednije investicije od obrazovanja devojčica." Dala sam "Girl Up-u" ček na preko 7 000 američkih dolara. To je bila prva značajna donacija koju su dobili.

Neočekivano, to veče je takođe dovelo do ličnog poziva da provedem vreme sa Ričardom Brensonom (britanski poslovni magnat, investitor i filantrop) u Južnoj Africi u njegovom Centru za preduzetništvo. Bilo je to iskustvo koje je potpuno promenilo moj odnos prema novcu, i ohrabrilo moju želju da pronađem nove načine da koristim svoj posao kao snagu za sticanje i za širenje dobrog."

U ovoj izjavi primećujemo jedan od važnih zakona koji spada u domen zakona privlačenja - zakon davanja i primanja. U ovom zakonu važno je kreirati balans, ne možete samo uzimati, a ne davati, i suprotno. Kada dajete obilje, ono kruži i ista energija, možda čak i bolja vam se vraća. Dopustite novcu da slobodno kruži kroz vaš život, oslobodite se negativnih uverenja i verujte u svoje sposobnosti.

Izvor: Sensa