Novac je važna stavka u životu svih nas jer nam omogućava da obezbedimo osnovne potrebe, da se razonodimo, da steknemo nova iskustva...Finansijska sigurnost je jedna od najbitnih u životu. Stoga svi mi želimo da imamo više novca kako bismo bili bezbrižniji, kako bismo seb i svojima obezbedili određene blagodeti. Međutim, iako priželjkujemo više novca, do toga često ne dolazi jer imamo pogrešna uverenja! Jedno od njih je i pitanje "koliko vredim" kojim se u julskom broju magazina Sensa bavila Danijela Jokić Vaislay, lajfkouč i autorka knjige "Self Worth".

"Novac je sredstvo za razmenu vrednosti, te je iznos novca koji zarađujemo u direktnoj korelaciji sa našim osećajem sopstvene vrednosti. Ne možemo zarađivati mnogo novca (koji je simbol za razmenu vrednosti), ako svesno ili podsvesno verujemo da ne vredimo (dovoljno). Ukoliko smatramo da ne vredimo dovoljno, nećemo naplaćivati dovoljno za svoje usluge, jer nećemo smatrati da su naše usluge vredne više novca. Ukoliko smatramo da ne vredimo dovoljno i da ne zaslužujemo da živimo u obilju, nesvesno možemo kreirati situaciju da radimo previše posla za premalo novca, ili da sabotiramo sebe u prilikama koje bi nam mogle pomoći da zarađujemo više. Ukoliko smatramo da ne vredimo dovoljno, podsvesno nećemo privući dovoljno klijenata za naše usluge. Da bismo promenili naša uverenja o novcu, važno je da počnemo da se izlažemo drugačijim, pozitivnijim informacijama o novcu.

Kako reprogramitirati pogrešna uverenja o novcu

"Na primer, ako želite da reprogramirate ograničavajuća uverenja o novcu, trebalo bi da prestanete da gledate televizijske programe i filmove koji portretišu bogate ljude negativno (kao korumpirane, pohlepne, kriminalce, usamljene, ’hladne’, nesrećne…) I počnete da konzumirate sadržaje o biznisu, novcu, uspehu, kao i da provodite više vremena sa uspešnim ljudima koji se ne žale na to kako je novac teško zaraditi, već razmišljaju o idejama kako novac mogu da zarade. Kako biste uticali na vaš podsvesni um, okružite se slikama onoga što podupire pozitivna uverenja o novcu koja želite da izgradite (naš podsvesni um ne razlikuje slike od stvarnosti). U tome vam može pomoći kreiranje table vizija, menjanje dekora u domu (želite da imate u domu slike koje predstavljaju obilje, dekor zlatne boje, slike destinacija gde želite da putujete, knjige i magazine o uspehu, te druge detalje koji vas podsećaju na obilje). Možete napraviti male promene u prostoru u kojem boravite, koje će odražavati obilje, a koje možete priuštiti (poput svežeg cveća, kutije finog čaja, lepe šolje za kafu, luksuznog sapuna za ruke ili mirisa za dom, mirisnih sveća...)"

Izvor: Sensa