Hteli mi to da priznamo ili ne, novac i finansijska sigurnost igraju važnu ulogu u našim životima. To ne mora pod obavezno da znači da smo srećni ako ga imamo ili nesrećni ako ga nemamo, ali svakako postoje uverenja o novcu koja možemo da promenimo ili makar da ih shvatimo i tako energetski i mentalno oslobodimo sebe velikog tereta. U julskom broju magazina Sensa, Danijela Jokić Vaislay, life coach i autorka knjige "Self Worth" pričala je o energiji novca i uverenjima koje imamo, a koja nas sprečavaju da dostignemo obilje.

"Prenatrpan dom odražava majndset siromaštva (engl. scarcity mindset). Kako biste bilo šta novo privukli u svoj život, treba prvo da kreirate prostor za primanje istoga, pa tako i za novac i materijalno obilje. Napravite veliko spremanje doma i rešite se stvari koje vam ne trebaju i koje više ne koristite (prodajte ih, donirajte ili poklonite nekome kome zaista trebaju). Doniranjem (nešto) novca u dobrotvorne svrhe i davanjem materijalnih dobara koja nam više ne trebaju kultivišemo osećaj obilja i uverenje da mi imamo dovoljno i da nemamo strah da nećemo biti u mogućnosti da ponovo zaradimo novac i ponovo sebi to priuštimo u budućnosti, ako nam bude trebalo."

Promena uverenja

"Minimalizovanje materijalnih dobara koja posedujemo takođe nam daje mogućnost da imamo manje stvari koje više cenimo, u kojima više uživamo i koje su kvalitetnije. Imajte na umu da je obilje mnogo veći pojam od novca, i kada počnete da radite na svom majndsetu o novcu, možete da počnete da privlačite obilje na različite načine i iz različitih izvora (pokloni, novčići na putu, neočekivani prihodi, karte za putovanja ili seminare, knjige, programi, bonusi, nove ili dodatne mogućnosti za zarađivanje novca...). Tokom rada na majndsetu o novcu važno je i da osvestite koliko ste otvoreni za primanje novca, te da li vam je generalno teško da primite od drugih ljudi (komplimente, pomoć, podršku, pohvale, poklone, pa i novac). "

Posao nije jedini izvor prihoda

"Imajte na umu da je posao koji radite samo jedan od načina da zaradite i dobijete novac, ali ne i jedini. Postoji mnogo načina za zarađivanje novca, čak i pasivnih, koji ne zahtevaju ’težak rad’ (poput prodaje digitalnih knjiga, vodiča i kurseva, iznajmljivanja nekretnina, investiranja u deonice i sl.). Vi imate moć da promenite svoju finansijsku situaciju – da promenom svojih uverenja i odnosa prema novcu privučete više novca, više obilja u svoj život i više prilika da novac zaradite. Radite na svom majndsetu za novac i otvorite se za privlačenje obilja (šta god obilje i bogatstvo za vas predstavljali), neočekivanih poklona, neočekivanog ’priliva’ novca, te novih, kreativnih načina i prilika da zaradite i investirate novac. "

Izvor: Sensa