Optimizam, trud, dobar plan i motivacija mogu pomoći da ostvarite svoje finansijek snove. Imate moć da ispunite baš sve što poželite, ali je važno da negativnu percepciju zamenite pozitivnom. Evo koje tehnike vas mogu motivisati da se aktivirate u ostvarenju finansijkih ambicija:

• Zapišite negativne misli o novcu i formulišite ih u pozitivne. Na primer, "Novac ne pada sa neba", zapišite "Novac dobijam iz različitih izvora". Drugi primer: "Nemam novca da ovo kupim" – "Uvek imam novca za stvari koje mi trebaju". Čim vam negativna misao o novcu pobegne sa usana, odmah je promenite. Ova igra će se u početku činiti teškom. A onda će vam pozitivno razmišljanje o novcu postati navika i videćete kako se stvari polako menjaju.

• Poštujte novac i tako ga tretirajte! Uvek poželite dobrodošlicu novim prihodima i nemojte žuriti da se oprostite od njih istog dana.

• Procenite svoj novčanik. Da li je dovoljno lep i koliko je star? Ako već dugo imate novčanik koji izgleda istrošeno, vreme je da ga zamenite novim. Takođe, izbacite iz novčanika sve papiriće, nepotrebne vizit karte, račune...

• Definišite svoje "ograničenje novca". Zamislite da imate željenu sumu novca. Na šta biste ih potrošili? Suma o kojoj ste razmišljali je granica koju možete sebi priuštiti. Vizualizujte kako biste je potrošili kako biste sebe motivisali.

• Zapišite pitanja o novcu u svesku. Na primer: gde pronaći novac? Kako dobiti više novca? Kako se uveriti da uvek ima novca? Ovo je dobar način da na papiru definišete svoje ciljeve i planove.

• Budite zahvalni za sumu novca koju već imate. Zahvalnost privlači pozitivno, pa može pomoći i da se obilje useli u vaš život.

Izvor: Sensa