Uvek ćete praviti greške kada je reč o novcu, ali do svoje 30 godine bi trebalo da ste rešili većinu nepromišljenih navika u vezi sa trošenjem novca koje ste stekli u svojim dvadesetim.

Numerološki saveti za bogatstvo: vaš bioritamski broj otkriva kako vam novac odlazi i dolazi

Dok većina nas zna šta je potrebno za uspeh, krici smo za neprestane laži o stanju naših finansija. A, ne želimo da nas te laži sputavaju da napredujemo i ne dostignemo novčano blagostanje. Zbog toga je potrebno otarasiti se ovih pet navika do svoje tridesete godine.

Uverenje 1: Sve dok je plata dobra je sasvim u redu da mrzim svoj posao

Tržište rada možda nije ono što je bilo, ali do svoje tridesete godine niko ne bi trebalo da se zadržava na poslu koji stvara stres i izaziva nezadovoljstvo životom. Nekada samo morate da kažete "ne" i da skupite hrabrosti da date otkaz.

Bili smo inspirisani jednom mladom ženom koja je pisala o svom iskustvu. Naime, ona je napustila dobar posao na Vol Stritu sa četrnaestočasovnim radnim vremenom koji ju je fizički i mentalno iscrpljivao.

"Već nekoliko meseci sam na novom poslu, a moj život je već bogatiji. Zadovoljno dišem, smejem se, zdravije se hranim i pozitivnija sam o budućnosti," napisala je.

"Na ovom poslu zarađujem oko 30 odsto manje, ali ne mislim da sam time nešto žrtvovala."

Uverenje 2: I ako ne razmišljam o njima, moje finansije će se same srediti.

Jedna od najgorih stvari koje možete uraditi u svojim ranim dvadesetim godinama je da ignorišete finansijske probleme kada se pojave.

Proverite svoj bankovni račun, bez obzira na to koliko se plašite cifre koja bi vam mogla zadati glavobolju. Ako ste bez novca, trebalo bi da imate uvid u to koliko će to stanje trajati i da napravite plan jer se samo tako stvari rešavaju.

Uverenje 3: Oženiću se / udaću se (jer tako treba) ali to nema veze s mojim finansijama

Stajanje na ludi kamen do tridesete godine je sada već postao trend, ali je i dalje malo ljudi koji zaista mogu da priušte da plate prosečno srpsko venčanje.

Zašto biste ulazili u nešto što bi trebalo da traje ceo život s nečim što će samo izazvati stres i svađe oko toga kako ćete vratiti dugove? Ako ste zaista zaljubljeni i mislite da ste našli pravog partnera, bićete zajedno i u vreme kada ćete moći oboje da "finansijski pregurate" troškove svadbe.

"Impulsivnost generalno je tipična za mlađe ljude, bilo da je to impulsivna odluka da kupite kola, odete na odmor ili čak stupite u brak sa pogrešnom osobom" ističe finansijski planer Majkl Igan. "To je veoma važno. Morate biti sigurni u vašeg supružnika, u to da ćete zaista provesti život sa njim ali i u to da on ima isti pogled na novac kao i vi." Zbog toga je o finansijama važno govoriti pre braka.

Uverenje 4: Ako mi odobre kredit, to znači da mogu da ga vratim

Možda će doći vreme kada će se vaš kreditni limit udvostručiti ili, čak, i učetvorostručiti, posebno ako ste već nekoliko godina vredno vraćali svaki svoj kredit.

8 predskazanja za bogatstvo i sreću: evo koje pojave privlače novac i radost u vaš život

Ako se vaš kreditni limit poveća, verovatno ste ga i zaradili, ali nemojte da zagrizete više nego što možete da sažvaćete i budite oprezni. Bez obzira na to koliki je vaš kreditni limit, to ne mora da znači da treba celog da ga iskoristite. Važno je poznavati sopstvene granice. Ne dozvolite da vam neko drugi kaže koliko vam je potrebno.

Uverenje 5: Nisam uspeo, jer zarađujem manje od svojih vršnjaka

Postoji nešto što se zove "zdrava konkurencija", ali svakodnevni osećaj da morate da nadmašite vaše vršnjake u putu ka poslovnom uspehu je vodič za nesrećan život.

Dalje, bežite od "akrepa životnog stila". Kejti Bruer, finansijski planer, za Biznis insajder kaže da je "Nekad teško kada u tridesetim i četrdesetim godinama počnete da viđate sve svoje prijatelje da kupuju lepše kuće, stanove, kola i sve što možete da se zapitate zašto vi niste na njihovom mestu."

Učinite sebi uslugu i usmerite se na sopstveni put, a ne na živote vaših prijatelja.

Izvor: Biz Life