Kako zaista živeti ispunjen i srećan život? Kako pronaći tračak nade kada je svuda oko nas mrak? Kako preživeti teške periode, kada nam život zadaje samo udarce? Na ova i slična životna pitanja mnoge civilizacije su pokušale da daju odgovor. Tako su i drevni indijski mudraci krenuli u potragu za suštinom života i srećom, kako bi olakšali tešku svakodnevnicu i objasnili zbog čega nam se dešavaju loše stvari.

Evo 8 principa koje bismo svi mogli da usvojimo i poslušamo u trenucima kada smo nezadovoljni, kada nam se čini da nema izlaza:

1. Vaše telo vam je dato. Sviđalo vam se to ili ne, ne možete da živite bez njega.

2. Naučićete lekcije. Život je stalno učenje nečeg novog, a svaki dan vam daje priliku da naučite još više.

3. Nema grešaka, postoje samo pouke. Put put do sticanja mudrosti je niz eksperimenata, pokušaja i grešaka. Ne osuđujte sebe za greške i oprostite drugima. To je čin otplate emocionalnog duga.

4. Lekcija se ponavlja dok je ne savladate. Sve što izgleda kao problem i čini da se osećate frustrirano ili iznervirano naziva se lekcija. I to se ponavlja dok god je ne shvatite. Vaša svest i sposobnost da se promenite su znaci da sledite ovo pravilo. Okrivljavanje nekoga ili nečega za sopstvene neuspehe smatra se poricanjem i pokušajem bekstva od stvarnosti. Sami ste odgovorni za svoju sudbinu i za ono što nam se dešava.

5. Lekcije se nikada ne završavaju. Dok ste živi, uvek će vas čekati nove lekcije. Poslušajte „ritam života“, i ne opirite mu se. Budite dovoljno skromni da prepoznate svoje slabosti i dovoljno fleksibilni da se prilagodite novim okolnostima.

6. Drugi ljudi su vaš sopstveni odraz. Volite i mrzite kod drugih ono što volite ili ne volite kod sebe. Trudite se da prihvatite druge takve kakvi jesu, težite samospoznaji i dajte sve od sebe da zaista razumete i osetite sebe, svoje misli i osećanja.

7. Vi odlučujete kako ćete živeti. Imate sve uslove za to, a na vama je kako ćete to iskoristiti. Preuzmite odgovornost za svoj život. Naučite da otpustite ono što ne možete da promenite. I ne ljutite se na ono što se dešava oko vas.

8. Svi odgovori su u vama. Verujte svojim instinktima. Pratite znakove koje vam šalje univerzum!

Izvor: Sensa