Da li ste se nekada probudili ujutru s utiskom da ste izgubili kontrolu nad svojim životom? Da više ne znate šta je dobro, a šta je loše? Da ne znate kuda ste i zašto krenuli? Svako od nas ima takve dane ispunjene dilemama i teškim trenucima, uopšte niste usamljeni u toj situaciji.

Ako ste uvideli da više nemate kontrolu i da je potrebno nešto učniniti kako bi se takvo stanje promenilo, to je već pola odrađenog posla. Sada vam ostaje da smislite kako to da uradite. Ukoliko pomoć potražimo među mudracima istočnjačke filozofije, pronaći ćemo da kontrole života nema veze s akcijom, već upravo suprotno. Nedelovanje je „stub“ taoističke filozofije. Naziva se još i Vu-vei ili "akcija kroz neaktivnost". Sastoji se od tri koraka: Verujte, cenite i samo živite.

Verujte da je tako trebalo da bude!

Prema ovom principu taoizma, sve što se desašva u našem životu, dešava se s razlogom. Verujte da je tako i prihvatite situaciju kao takvu, kao datu i kao ono što ne možete da promenite. Ako nešto ne ispunjava vaša očekivanja, to je znak da vam možda uopšte nije ni trebalo. Kada dođe do teških trenutaka i prepreka, ne dozvolite da vas one sruše, ne podležite pritiscima svog uma da odustanete, već nastavite dalje! Verujte svojoj intuiciji i Univerzum će učiniti sve ostalo. Verovati u ono što se dešava je najbolja stvar koju možete da uradite kada ste zbunjeni ili prolazite kroz teška vremena. Šta god da se desi, trebalo bi da imate osmeh na licu. Život je lep, ne zaboravite to.

Cenite ono što imate!

Pogledajte oko sebe i pokušajte da vidite šta sve imate i budite zahvalni univerzumu na tome. Pritom se ne misli samo na materijalno. Primetite lepotu oko sebe: vedro nebo, cvrkut ptica, zelenilo u parku, kafu u miru i tišini... Zahvalite se za sve što imate i uskoro ćete primetiti da ste prestali da se žalite na život, da nemate na šta niti na koga. Potrebno je samo da promenite ugao iz kog gledate na život. U početku će vam biti teško. Ali to je put kojim treba ići jer će vam doneti samo dobre stvari.

Cenite ljude koje imate u svom životu. Recite im koliko ih volite, pokažite im da vam znače, uradite nešto lepo za njih. Život može da se završi svakog trenutka i nikada sebi nećete oprostiti što niste imali vremena da im to kažete. Podsećajte ih svakodnevno da ste zahvalni što ih imate. I što je najvažnije, naučite da oprostite.

Samo živite!

Razmotrite svoj život. Analizirajte svoju prošlost i pokušajte da zamislite bolju budućnost. Zamislite je, ali pazite da se ne zanesete vizijama i fantazijama. Ne može i ne treba sve da se desi onako kako ste vi zamislili u svojoj glavi, jer život nije nešto što može da se isprogramira. Budite zahvalni za sadašnji trenutak. Vaša intuicija će biti vaš vodič kroz život. Vrlo brzo ćete početi da primećujete da su svuda oko vas sve nove prilike i šanse. Kako je Rudi Francisko rekao- „Nije važno da li vam je čaša poluprazna ili polupuna. Glavna stvar je da imate vodu“. Stoga budite zahvalni za ono što imate, živite i prestanite da se žalite! Čak i kada vam se čini da se sve oko vas ruši, vi treba da pogledate u te ruševine i da vidite šta od njih može novo da se napravi! Uvek se sve može početi ispočetka. Zapamtite da ste još uvek ovde. Sve dok vas srce kuca živi ste i možete sve što poželite! Samo hrabro napred!

Izvor: Sensa