Ukoliko želite sami sebi da pomognete u kreiranju flow stanja, prihvatite sledeće savete:

1. Nastojte da radite posao koji volite ili zavolite posao koji radite, barem neke njegove segmente. Šta god odaberete da radite, radite to s entuzijazmom i strašću. Uvek dajte sve od sebe, čak iako je to čišćenje stana ili iznošenje smeća, jer kada date sve od sebe, već ste korak bliže flow stanju.

2. Napravite generalni plan aktivnosti svakog dana i postavite godišnje, mesečne i nedeljne ciljeve. Ako ne znate gde želite da idete, kako ćete znati da ste stigli? Teško je obezbediti flow stanje ako nemate jasnu predstavu onoga što želite i čemu stremite. Takođe, kad nemate jasan plan kako ćete da ostvarite svoje ciljeve, lako će bilo koja vrsta distrakcije da odvuče vašu pažnju.

Proverite da li se u vama skriva energetski vampir: 5 znakova da je nagativna energija okupirala vaš život

3. Pronađite smisao u onome što radite. Izvršite prvo najvažnije zadatke, a ne najjednostavnije. Posvetite se stvarima kojima ćete obezbediti dugoročan pozitivni uticaj na svoj život i posao. Ne zaboravite da količina obavljenih zadataka nije jednaka njihovom kvalitetu. Čak i kad radite zadatke koji su rutinski, pokušajte da im date neki smisao. Možete sami sa sobom da se takmičite da ih obavite brže i bolje ili na neki drugačiji način.

4. Pronađite zadatke koji su izazovni, ali ne i preteški. Ako je zadatak pretežak, većinu vremena ćete da provedete u pronalaženju načina kako da ga uopšte izvršite, što može da vas frustrira ili obeshrabri. Kad su zadaci preteški, rascepkajte ih na manje i lakše.

Vežbe za otpuštanje bolnih emocija: najbolji saveti Dipaka Čopre za boru sa životnim teškoćama

5. Uklonite sve mentalne i fizičke distrakcije. Na primer, proveravajte mejl samo nekoliko puta u toku dana, razmislite o stavljanju natpisa "ne ometaj" na vrata svoje kancelarije, naučite svoje ukućane da poštuju vaš lični prostor u vašem domu – čak i mala deca mogu ponekad da pričekaju. Ako vas ometaju sopstvene misli, držite uz sebe papirić na koji možete da ih zapišete da biste im se posle posvetili.

6. Vežbajte koncentraciju i fokusiranje. Ukoliko želite da produžite svoju usredsređenost, pokušajte za početak da radite u intervalima od 10 minuta potpune pažnje, pa te intervale postepeno produžujte dok ne dođete do barem 30 minuta. Bez mogućnosti zadržavanja pažnje i koncentracije, nema flow stanja. Odaberite neku aktivnost koju obavljate svakodnevno i posvetite joj se u potpunosti. To može da bude jutarnje tuširanje, doručak, vožnja ili šetnja do posla. Vežbajte svesnost i polako povećavajte svoju prisutnost u trenutku.

Izvor: Lovesensa