Možemo li da se nađemo na kafi, planiram projekat pa bih volela da popričam s tobom o njemu? Hoćemo li da povedemo zajedno decu na pozorišnu predstavu? Imaš li malo vremena da mi pomogneš oko prijave za posao?

Sve su to pitanja na koja biste sigurno najviše voleli da date potvrdan odgovor, ali onda će nestati onaj termin koji ste odvojili za popodnevnu šetnju, a uskoro neće više biti vremena ni za jutarnju meditaciju... A kad budete umorni pa čak možda i bolesni, neće biti načina da usrećite bilo koga. Kako reći "ne" je pitanje koje zahteva vežbu.

Za početak, važno je da imate prethodno pripremljen plan da kažete "ne". A to znači da blokirate termine u kalendaru za one aktivnosti koje morate obaviti iako mogu biti i "usputne". Na primer, plaćanje računa uvek petkom, mada nije nikakav problem i ako ga obavite sredom, četvrtkom.... Međutim, ako stalno pomerate termin, rizikujete da vreme koje vam je neophodno za ovaj posao prosto neosetno potrošite na druge.

Jasno, to znači da će vam veći deo kalendara biti blokiran, ali to i jeste realistična slika. Takođe, to će vam dati osnov da kažete realno, iskreno "ne".21 način da kažete lepo "ne"

1. To je prvi način - žao mi je, već imam nešto isplanirano. U zavisnosti od toga od koga stiže molba ili poziv, možete i da budete manje ili više otvoreni pri ovom odgovoru. Prijateljica će razumeti ako joj kažete da vam je isplanirano pola popodneva za kućnu administraciju, a koleginici ne morate da dajete detaljno objašnjenje.

Kako reći ne...

2. "Možemo li da to odložimo?" Ovo je lepo "ne" prikladno za situacije u kojima biste želeli da na nešto pristanete, ali nemate slobodnih termina. Idealno je ako možete odmah da predložite alternativni termin: "da li bi mogla da me ponovo pozoveš krajem meseca?"

3. "Znam ko bi mogao da ti pomogne." Ovim odgovorom možete istinski da pomognete i jednoj i drugoj strani, a da ne preuzmete obaveze koje ne možete da ispunite ili bi vam preopteretile spisak zadataka.

4. "Volela bih, ali mi nijedan od termina ne odgovara." U ovakvoj situaciji zamolite da vam u nekoj sličnoj situaciji u budućnosti pošalju više termina.

5. "Poziv u poslednjem minutu." Ako zaista želite da odgovorite pozitivno, a nemate slobodnih termina u kalendaru, predložite da vas pozovu u zadnji čas. Moguće je da će se vama osloboditi malo vremena, ali nećete preuzeti obavezu unapred.

6. "Da li bi tata mogao da uskoči?" Ovo je pitanje idealno za mame koje "stižu sve". Ako ste u toj poziciji, obavezno ga uvrstite u spisak idealnih izvinjenja, jer se zaista često dešava da tate ne budu ravnopravno zastupljene u raznim školskim aktivnostima mališana.

5 tajni dobre komunikacije: razgovor bez neuspeha, kritika bez bola...

7. Predložite alternativno rešenje za koje je potrebno manje vremena. "Nemam vremena da napišem recenziju za tvoju knjigu, ali ću rado podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama neke od najlepših citata." Ovo je samo ideja koju ćete lako preraditi u skladu sa zahtevom na koji želite da potvrdno odgovorite ali ste svesni da nemate dovoljno vremena.

Na kraju, kada odlučite da kažete "ne", ne brinite zbog takve odluke i fokusirajte se na njene dobre posledice. Umesto razmišljanja o tome da ćete nešto važno propustiti ili da će se neko uvrediti zbog odbijanja, razmišljajte o tome da ste dužni da vodite računa o sebi i svojim potrebama. I ne zaboravite da ohrabrite i svoje prijatelje da učine to isto....