Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 tajni dobre komunikacije: razgovor bez neuspeha, kritika bez bola

Metod Marte Meo donosi jednostavne principe komunikacije čijom primenom unapređujemo svoje kontakte sa drugima, a odnose dovodimo na viši nivo.

  Izvor: Jelena Balić

Marte Meo je metod čiji je cilj da podstakne prirodne sposobnosti za uspešnu komunikaciju i da navede osobu da na najbolji način koristi sopstvene kapacitete. Kreirala ga je Marija Aarts kako bi pomogla roditeljima dece obolele od autizma, sa kojom je bilo skoro nemoguće ostvariti čak i onaj inicijalni kontakt, te roditelji nisu mogli ni da primenjuju savete koje su dobijali od lekara. Pošto su rezultati kod autističnih mališana bili izvanredni, Marte Meo metod je počeo da se primenjuje i u komunikaciji sa decom ometenom u razvoju, sa starima i dementnima, ali i u radu sa sasvim malim bebama koje se nalaze u predgovornoj fazi, kao i sa decom koja još nisu ovladala jezikom.

Istraživači su zaključili da ukoliko ovaj metod daje sjajne rezultate u odnosima sa ljudima koji imaju ograničenje u komunikaciji, onda sigurno značajno može i da utiče i na poboljšanje u svim vrstama odnosa kod kojih postoji problem u komunikaciji. Tako parovi koji se često svađaju primenom Marte Meo metode imaju mnogo veće izglede da svoj odnos održe, a roditelji tinejdžera ističu da im se odnos sa decom potpuno promenio otkako su našli način kako da im priđu. Takođe, u nekim zapadnim zemljama ovaj metod predstavlja komunikacijski standard koji svoju primenu ima u poslovnoj sferi, pa su tako službenici čiji se posao oslanja na rad sa ljudima u obavezi da nauče i primenjuju principe koji čine suštinu ove metode.

Marte Meo u prevodu znači "sopstvenim snagama" te je jasno da je polazište ovog metoda da osobu koja ima problem u komunikaciji sa okruženjem navede da svoje kapacitete koristi u punoj meri i to na način koji će joj pomoći da uspostavi skladne i ispunjavajuće veze sa drugim ljudima. To podrazumeva da osoba u sebi mora da pronađe one sposobnosti koje će joj pomoći da (kvalitetno) komunicira. Marija Aarts, autor ove metode, shvatila je da čak i oni ljudi za koje se sumnja da imaju takvu sposobnost, kao što su deca obolela od autizma, itekako znaju da uspostave kontakt ako znamo kako da im priđemo. Ovaj metod osposobljava za komunikaciju ne samo osobu koja ima očigledan problem, već i druge ljude koji žele da sa članovima porodice, kolegama ili prijateljima prodube odnos kroz direktniju i otvoreniju komunikaciju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj