Da li se ikada zapitate kako se osećate kada se spomene novac? Često razmišljamo o našim odnosima u životu, kao što su odnos sa partnerom, porodicom, hranom i vežbanjem. Ali ne razmišljamo često o njemu, iako mnogi ljudi imaju nezdrav odnos prema novcu koji zavisi od njihove psihologije i osećaja lične vrednosti.
Stručnjaci kažu da je idealan odnos prema novcu onaj koji tretira novac kao sredstvo štednje i kupovine dobara i usluga. Međutim, svaki pojedinac novcu pripisuje svoje značenje. Izreke poput "novac je zlo" i "novac ne raste na drveću" novcu daju negativno značenje.
Dakle, koliko je zdrav vaš odnos sa novcem? Evo nekoliko znakova nezdravog odnosa sa njim i kako to utiče na vaše mentalno zdravlje.

Ne proveravate stanje na bankovnom računu

Izbegavanje je mehanizam suočavanja na koji se stručnjaci za mentalno zdravlje pozivaju u različitim situacijama. Izbegavanje se može manifestovati, na primer, kao odlaganje teškog razgovora sa voljenom osobom ili kao izbegavanje posete lekaru da bi se izbegle vesti o dijagnozi. Izbegavanje se, međutim, takođe koristi kao taktika ponašanje kada govorimo o finansijama.
Ako otkrijete da izbegavate da se bavite svojim finansijskim problemima, kao što je nekontrolisanje stanja na bankovnom računu ili ignorisanje dugova, to ukazuje na nezdrav odnos sa novcem.

Imate ograničavajuća uverenja o novcu

Zdrav odnos prema novcu je neutralniji. Međutim, vaš stav prema njemu neće ostati neutralan ako imate određena ograničavajuća uverenja o novcu.
Ograničavajuća uverenja su misli da, na primer, ne zaslužujete novac ili da je novac loš i izvor svega što je loše na svetu. Ove misli vas mogu inhibirati na različite načine. Na primer, ako verujete da je novac užasan, nećete se truditi da budete unapređeni jer mislite da ćete postati pohlepni kada dobijete veću platu.

Upoređujete svoju finansijsku situaciju sa drugim ljudima

Možda ste čuli izreku „poređenje je kradljivac sreće“, ali znate da je gotovo nemoguće izbeći upoređivanje sa drugima, posebno od pojave društvenih medija. Međutim, nezdravo je stalno upoređivati svoju finansijsku situaciju sa drugima oko sebe.

Stalno se žalite na svoju zaradu

Ako se žalite jer se osećate nedostojnim zbog svoje finansijske situacije ili zbog veće plate vašeg prijatelja, zapitajte se zašto verujete da je to slučaj.

Ne možete da primate poklone

Kada neko ne može da prihvati male usluge kao što je plaćanje večere ili drugih malih poklona, to je znak da osećate da niste dovoljno vredni da primite poklon ili uslugu. 
Posmatrajte da li vam je, na primer, teško da prihvatite da vam kolega plaća kafu. Kada neko misli da sve mora sam da zaradi, to predstavlja još jednu nezdravu misao o novcu. Kada neko razmišlja na ovaj način, može se osećati kao da mora da zaslužuje sve oko sebe, uključujući ljubav, što je nezdrav način života.

Previše trošite

Ova ideja može izgledati očigledno, ali ako stalno trošite više nego što zarađujete , to je znak upozorenja. Ako spadate u ovu grupu, uvek ćete se osećati kao da radite i da nijedan novac nije dovoljno dobar, bez obzira koliko zarađujete. Morate dobro razmisliti zašto osećate potrebu da nešto kupite, iako bi vas to moglo zadužiti.

Možda će vas zanimati i kako da trošite i uvek imate nešto sa strane - saveti finansijskih stručnjaka.

Sensa

BONUS VIDEO: