Nije uvek moguće izbeći upad u zamku proračunatih manipulatora, ali prepoznavanje njihovih trikova i taktika daje nam veće šanse da ih pobedimo u sopstvenoj igri. Ako ste svesni ovih taktika i znakova, možete identifikovati manipulatora pre nego što postanete njihova žrtva.

4 znaka po kojima ćete prepoznati majstora manipulacije

1. Ometanje nebitnim informacijama

U ljubavnim prevarama i drugim vrstama obmane, manipulator obično bombarduje žrtvu sa previše detalja i priče koja se čini previše dobrom da bi bila istinita. Manipulator na stako preplavi lavinom zanimljivih, ali nevažnih detalja koji nam odvlače pažnju od onoga što je zaista važno.

2. Testiranje granica

Majstor manipulator je krenuo na sve ili ništa - u ofanzivu, ali će polako i pažljivo testirati vaše granice, pokušavajući da ih polako pomera na način da to nećete ni primetiti. Svaki put može iznositi priče o svojim problemima koje će vam izlagati polako, jednu po jednu, u pokušaju da pridobije vaše poverenje i simpatije, koje će kasnije okrenuti u svoju korist. Jean dan će vas zamoliti da mu učinite neku sitnicu koja vama možda nije sasvim prijatna. Kada ipak popustite, sledeći put će tražiti od vas nešto više. Lagano, će pomerati lestvicu neprijatnosti za vas i vrlo brzo možete činiti i pristajati na stvari koje vam nikada ne bi pale napamet.

3. Asertivna ljubaznost

Kada čovek vrlo brzo priđe sa preteranom ljubaznošću i laskanjem, to može biti znak skrivenih motiva. Naša tendencija u takvom ponašanju je da opstruišemo svoje odbrambene mehanizme i otvorimo se osobi, a majstori manipulacije to vide kao poziv na eksploataciju. Istinska ljubaznost je svakako dobra vrlina, ali budite oprezni sa nenormalnom količinom ljubaznosti koja može da se graniči sa „bombardovanjem ljubavi“.

4. Suptilno nabacivanje krivice

Majstori manipulacije će izgraditi odnos sa vama u svoju korist, pa će vam često tražiti usluge i istovremeno ih nuditi na način da izgleda kao da ste prinuđeni da im pomognete. Ako odbijete njihov predlog, oni će se okrenuti mehanizmima krivice kako bi vas naterali da preduzmete određenu akciju. Nametanje krivice se smatra veoma uspešnom taktikom u manipulaciji – dok toga niste svesni, možete brzo da joj podlegnete.

Možda će vas zanimati i kako da postavite narcisa na svoje mesto.

Sensa.si

BONUS VIDEO: