Bez obzira da li ne možete da se motivišete da očistite svoju kuću ili se jednostavno ne osećate motivisanim da smršate, nedostatak motivacije može biti najveća prepreka za postizanje vaših ciljeva. Kada nemate motivaciju da završite zadatak (ili čak da ga započnete), razmislite o mogućim razlozima zbog kojih se mučite. Zatim napravite plan koji će vam pomoći da se motivišete da krenete.
Imajte na umu da svaka strategija ne funkcioniše za sve — ili u svakoj situaciji. Eksperimentište sa različitim strategijama, savetima i trikovima za bolju motivacijui izaberite sistem koji vama najviše odgovara.

Ponašajte se kao da ste motivisani

Možda ćete uspeti da se prevarite da se osećate motivisanim promenom ponašanja. Ponašajte se kao da ste motivisani, a vaši postupci mogu promeniti vaše emocije. Na primer, umesto da sedite na kauču u pidžami ceo dan čekajući motivaciju za štrajk, obucite se i pokrenite se. Možda ćete otkriti da će preduzimanje akcije povećati vašu motivaciju, što vam olakšava da nastavite dalje.

Zato se zapitajte: „Šta bih sada radila da sam motivisana?“ Razmislite kako biste bili obučeni, kako biste razmišljali i koje biste radnje preduzeli. Zatim uradite ove stvari i vidite da li se vaš nivo motivacije povećava.

Pravilo 10 minuta

Kada se plašite da uradite nešto - kao što je hodanje na traci za trčanje - nedostajaće vam motivacija da to uradite. Međutim, možete smanjiti svoje osećanje straha tako što ćete dokazati sebi da zadatak nije tako loš kao što mislite ili da imate snage da ga tolerišete bolje nego što zamišljate.

Pravilo od 10 minuta može vam pomoći da počnete. Dozvolite sebi da napustite zadatak nakon 10 minuta. Kada dostignete 10-minutnu oznaku, zapitajte se da li želite da nastavite ili da odustanete. Verovatno ćete otkriti da imate dovoljno motivacije da nastavite.
Dakle, bez obzira da li vam nedostaje motivacija da počnete da radite na dosadnom izveštaju, ili se čini da ne možete da ustanete sa kauča da biste započeli listu obaveza, koristite pravilo 10 minuta da biste se motivisali da preduzmete akciju. Početak zadatka je obično najteži deo. Međutim, kada krenete, mnogo je lakše nastaviti.

Trikovi za bolju motivaciju

Predstavljamo još nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da već danas preduzmete korake koje već dugo odlažete.

Argumentirajte suprotno - Kada se borite sa motivacijom, verovatno ćete smisliti dugačku listu razloga zašto ne biste trebali ništa da preduzmete. Možda mislite: „Biće preteško“ ili „Ionako to nikada neću uspeti“. Ove vrste misli će vas držati zaglavljenima.
Pokušajte da tvrdite suprotno. Kada mislite da ćete biti neuspešni, argumentirajte sve razloge zašto biste mogli uspeti. Ili kada mislite da ne možete da završite posao, navedite sve dokaze koji pokazuju da ćete moći da izvršite zadatak.
Argumentacija suprotnog može vam pomoći da vidite oba kraja spektra. Takođe vas može podsetiti da previše pesimističan ishod nije potpuno tačan.
Upravljajte svojom listom obaveza - Teško je osećati se motivisanim kada je vaša lista obaveza ogromna. Ako osećate da nema nade da sve završite, možda ne pokušavate ništa da uradite. Imajte na umu da većina ljudi potcenjuje koliko će im vremena biti potrebno za određeni zadatak. A kada to ne urade na vreme, mogli bi sebe da vide kao lenje ili neefikasne. Pogledajte svoju listu obaveza i utvrdite da li je predugačka. Ako jeste, rešite se zadataka koji nisu neophodni.
Pogledajte da li se drugi zadaci mogu pomeriti na drugi dan. Dajte prioritet najvažnijim stvarima na listi i pomerite ih na vrh.
Možda ćete primetiti malu promenu na listi obaveza – ili u načinu na koji gledate svoju listu obaveza – koja će vam pomoći da svoje zadatke vidite kao lakše upravljive. Kao rezultat toga, možda ćete se osećati više motivisanim da počnete da radite.
Vežbajte samopomoć - Borićete se sa motivacijom sve dok ne brinete o sebi. Nedostatak sna, loša ishrana i nedostatak slobodnog vremena su samo neke od stvari koje mogu otežati prolazak kroz dan nego ikad.
Napravite plan nege koji vam omogućava da brinete o svom umu i telu:

  • fizička aktivnost,
  • redovan san,
  • hidratacija i zdrava ishrana,
  • vreme za razonodu i zabavu.

Nagradite se za rad - Napravite malu nagradu za sebe koju možete zaraditi za svoj trud. Možda će vam fokusiranje na nagradu pomoći da ostanete motivisani da postignete svoje ciljeve. Na primer, ako imate dugačak rad koji treba da napišete, možete ga rešiti na nekoliko različitih načina:

  1. Napišite 500 reči, a zatim napravite pauzu od 10 minuta.
  2. Posle 30 minuta rada pojedite komad čokolade.
  3. Pišite jednu stranicu dnevno, a zatim se podsetite da ćete, kada završite, imati slobodnog vremena da radite šta god želite.
  4. Radite 20 minuta, a zatim provedite 5 minuta proveravajući društvene mreže.
  5. Kada završite rad, dozvolite sebi da izađete sa prijateljima.

Zašto je važno da se posvetimo svojoj motivaciji?

Da, ponekada je to pitanje trenutka, ošteg stanja, raspoloženja ili umora. Ali ponekada je loša motivacija samo simptom većeg problema.
Na primer, ako ste skloni perfekcionizmu, vaš nedostatak motivacije može proizaći iz straha da nećete obaviti zadatak besprekorno. Sve dok se ne pozabavite ovom potrebom da bude savršeno, vaša motivacija se verovatno neće povećati.
U drugim slučajevima, vaš nedostatak motivacije može uzrokovati da odugovlačite. I što više odugovlačite, to ste manje motivisani. U ovom slučaju, poboljšanje vaše motivacije za obavljanje posla može vam pomoći da se osećate bolje i da bolje radite.

Možda će vas zanimati i 19 citata slavnog kouča koji će vas motivisati da se pokrenete.

Sensa

BONUS VIDEO: