Svi imamo ciljeve, ali problem je u tome što svima ne polazi za rukom da ih ostvare. Možda je do samog cilja, a možda i do nedoslednosti. Šta god da je problem, može da se prevaziđe ukoliko pratite ovih 10 koraka za postizanje ciljeva:

1. Postavite sebi 4 cilja

Postavite po jedan cilj u četiri oblasti svog života: zdravlje, finansije, karijera i samousavršavanje. Na primer, u finansijama, možete sebi postaviti cilj da otplatite dug ili zarađujete više

Zdravlje: Da smršate, promenite način ishrane, da krenete u teretanu…

Karijera: Da razvijajte profesionalne veštine ili promenite posao

Samousavršavanje je pojam koji moe da obuhvata široko polje ličnog razvoja. Može da podrazuemeva da više putujete, pročitate više knjiga, naučite nešto novo…

2. Procenite trenutnu situaciju

Napravite analizu onoga sa čime raspolažete, koje resurse imate i na koji način možete da ubrzate postizanje svojih ciljeva.

3. Napravite plan

Nakon što uradite prethodne korake, možete da pređete na planiranje za narednih šest meseci. Koje prepreke treba da prevaziđete da biste ostvarili svoje ciljeve? Koji je vremenski okvir za svaku fazu? Šta treba da uradite u okviru svake?

4. Saznajte koje navike vam mogu pomoći da uspete

Kvalitet vašeg života i vaša dostignuća zavise od navika koje svakodnevno sledite. Stoga, ako želite da promenite život, počnite sa zdravim navikama. Ne može vam cilj biti da smršate a da pritom nastavljate s nezdravom ishranom.

5. Postavite kratkoročne ciljeve

Ciljevi koje ste postavili u prvom koraku su glavni, ali da biste počeli da ih sprovodite, morate svaki veliki cilj da podelite na niz kratkoročnih ciljeva. Na primer, ako želite da dođete u formu, onda je cilj da se učlanite u teretanu ili fitnes klub, da odete kod nutricioniste...

6. Uradite nešto konkretno

Možete planirati beskonačno, ali nećete dobiti nikakve rezultate dok ne počnete da preduzimate akcije. Započnite tako što ćete sprovesti svoje kratkoročne ciljeve.

7. Vodite dnevnik

Svaki dan odvojite desetak minuta da zapišete svoje misli o onome što ste uradili tog dana. Navedite šta ste uradili, a šta niste. Tako ćete praiti tok svojih planova.

8. Izmerite napredak

Da li ste zadovoljni rezultatima? Imate li ideju kako biste poboljšali svoju efikasnost? Da li sve ide kako ste planirali ili ste nešto pogrešno uradili ili procenili?

9. Budite fleksibilni

Prvobitni plan možda neće biti u potpunosti izvodljiv u praksi, pa budite spremni na činjenicu da će u toku rada biti neophodne izmene.

10. Dođite do kraja

Glavna stvar koju morate da uradite je da se nikada ne zaustavite na svom putu. Ne odustajte koliko god da je teško. Obavezno dođite do kraja.

Izvor: Sensa