Prelistavanje albuma i postova naših prijatelja sa Fejsbuka ili Instagrama može biti zabavna razbibriga ali u poslednje vreme se sve više pretvara u takmičarski sport: čiji život je bolji, lepši i uspešniji. Iako iza razigranih fotografija sa letovanja ne stoji pod obavezno i stvaran život mi smo u konstantnom raskoraku sa svojim realnim životom i onim kako želimo da ga predstavimo na društvenim mrežama.

Kupili smo nove cipele i ponosno ih slikamo i kačimo na Fejsbuk, ali fotografija ne priča i o pet čekova koje smo ispisali ili o tome da smo za to zadovoljstvo štedeli godinu dana odričući se svega drugog. Kako bismo izbegli da se osećamo loše pod sve većim uticajem lažnih života sa društvenih mreža magazin Psychology today savetuje sledećih 5 koraka.

Tražite veze a ne poređenja: psiholog Mič Prinstin sa Univerziteta Severne Karoline savetuje da ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama. Umesto da pasivno skrolujete i pregledate sadržaj, šaljite private poruke i koristite ove platforme kako biste se povezali sa porodicom, prijateljima ili potencijalnim pslovnim partnerima.

Poredite se ali samo malo: decenije istraživanja rađenih na temu poređenja sa boljima od sebe zaključuju da ponekada poređenje sa malkice boljima od sebe može imati i pozitivne efekte. Deca koja se upoređuju sa svojim vršnjacima koja su za ocenu ili dve bolji od njih, mogu efikasnije popraviti svoje ocene. 

Prebrojte svoje blagoslove: ako se fokusirate na dobre stvari koje čine vaš život, manje će vas frstrirati sadržaj na društvenim mrežama koji vas stalno podseća šta nemate. U ovom slučaju možete koristiti tehniku poređenja ali ne sa boljima od vas već san a primer, svojim precima koji su svakako imali daleko lošije uslove života nego vi danas.

Poredite se sami sa sobom: avoje uspehe i napredak u životu ne treba meriti sa drugima već sa svojim prošlim dostignućima. Prema rečima psihološkinje Sonje Ljubormirski sa Univerziteta Kalifornije, srećni ljudi koriste sebe kada vrše internu evaulaciju. Dobri trkači svoj rezultat ne porede sa tuđim već sa svojim prethodnim rezulatom.

Radujte se drugima: budući da društvene mreže često generišu zavist što je po svojoj prirodi negativno i neprijateljsko osećanje, probajte da u tim silnim postovima nađete nešto čemu se divite i što u vama izaziva divljenje i poštovanje.

Izvor: Sensa