Najveći problem kada su manipulatori u pitanju je što dugo ne vidimo da smo izmanipulisani, jer su oni veoma vešti u tome što rade. Jedna od njihovih metoda je da prebace krivicu na drugoga, da ga suptilno nateraju da se oseća loše, iako ni za šta nije kriv.

Neki oblici krivice su normalni, kao na primer kada ste stvarno krivi za nešto. Ali postoji i ona nametnuta krivica - kada vas manipulator ubedi da treba da se osećate krivim, iako nema razloga za to. Usled njegovog dugotrajnog štetnog uticaja i sami počinjete da se ponašate toksično, lažete, obmanjujete…Iako je to bezazleno, nevine laži su i dalje laži i mogu mnogo da naštete vašim kasnijim odnosima.

Zbog čega i sami postajete neko ko laže?

1. Lažete kako se osećate da ne biste pravili scenu

Na primer, on želi da idete na večeru s njegovim partnerima. Vama se ne ide. I zato ćete slagati kako ne biste trpeli njegovu kritiku i prebacivanje kako vam je sve teško kada je on u pitanju, kako ga ne volite dovoljno…možda čak i vređanje. Zato ćete reći „Da, baš mi se ide, jedva čekam!” Šta se u ovom slučaju dešava? Prvo, radite nešto što zaista ne želite, i lažete o tome kako se osećate u situaciji.

2. Birate da slažete jer on neće poverovati u pravu istinu

Manipulator je nepoverljiv, on nikada ne veruje u ono što mu govorite, stalno pokušava da vam pronađe grešku. Zbog toga mnogim ljudima postaje lakše da jednostavno slažu nego da kažu istinu, u kojoj nema ničega lošeg. Na primer, iznenada dobijete poziv od rođaka i odete u posetu, ali znate da vam manipulativni partner  neće verovati da ste zaista išli kod rođaka, uz komentar “ko zna gde ti sve ideš dok ja nisam tu”. U toj situaciji vi procenjujete da nema poente da kažete istinu, jer u nju neće poverovati. Umesto toga mu kažete da ste proveli ceo dan kod kuće.

3. Osećate krivicu zbog svog uspeha

Manipulatori su toksični i zato se osećaju neprijatno kada su drugi uspešni, tj. žele da drugi budu neuspešni. Ako imate manipulativnog momka, a osvojili ste neku nagradu ili priznanje, možda ćete biti u iskušenju da to sakrijete od njega da biste sprečili ljubomoru ili maliciozne komentare “to su ti namestili",  “ko zna šta si sve morala da uradiš zbog toga”…

Ako ste primetili kod sebe ovakvo ponašanje, treba da znate da je i nevina laž laž i da može samo da vam nanese štetu. Ukoliko je vaš partner manipulator, razmislite zbog čega ostajete u vezi s njim i da li je to ono što ste želeli. Ako  je odgovor ne, izađite iz te toksične veze što pre!

Izvor: Sensa