U svakoj vezi dolazi do povremenih sukoba i svađa. Međutim, sukobi nisu isto što i zlostavljanje. Kako prepoznati nasilje u vezi? Može da bude fizičko i psihičko. Dok je ovo prvo očigledno, psihičko nasilje je mnogo suptilnije, samim tim mnogo teže da se prepozna, pa nasilnik, kao vešti manipulator koristi sve svoje tehnike kako bi partneru uništio samopouzdanje, kako bi ga sve vreme držao u podređenom položaju. Žrtva često ništa ne primećuje dok stvari potpuno ne izmaknu kontroli. Evo kako da prepoznate agresora u vezi:

1. Nikada mu niste dovoljno dobri

Govori vam da treba da smršate, kako ne treba da nosite kratku suknju, kako vam ta boja kose ne stoji… Može da bude i mnogo oštrije, tipa „Niko te neće zaposliti sa takvom biografijom“ ili “šta sam ja mislio kad sam se oženio s tobom”. On je kao zabrinut za vas, i sve što radi, radi za vaše dobro, a zapravo vas sve vreme kritikuje i ponižava. Traži mane koje možda objektivno i ne postoje. Nakon toga, žrtva počinje da veruje da joj je zaista potrebno "poboljšanje"i da je stvarno problem u njoj. To joj u potpunosti uništi samopouzdanje.

2. Ubeđuje vas u nešto što nije

Nasilnik preispituje osećanja i žrtvinu situaciju, pokušava da joj “uđe u um”. Kaže na primer „Ti misliš ovo“, “Umišljaš”, „Histerična si“, „Nisam to rekao, sanjala si“, „Ti si luda, zabrinut sam za tvoje psihičko stanje." Vremenom, žrtva počinje da sumnja u sebe i ne veruje više svojim očima i ušima. Ona zaista može da veruje da je sve samo njena mašta.

3. Totalna kontrola vašeg života

On želi da zna svaki vaš potez, gde idete, s kim, traži od žrtve da odgovara za svaki pokret. Često zove, šalje poruke tipa: „Gde si i sa kim?“. Traži da mu pošaljete fotografiju...To može da ide do toga da vam brani da se viđate s prijateljima, da idete bilo gde bez njega, da mu polažete račune za sve što hoćete da kupite, da vam traži da prestanete da radite… Na kraju, krug ljudi sa kojima žrtva komunicira se sužava dok ne ostane samo on.

4. Uvredljive šale

Nasilnik često pribegava dvosmislenim šalama i izjavama, nakon čega se žrtva oseća uvređeno, ali kada priča o tome, to zaista zvuči bezazleno. On će vam kasnije reći kako nemate smislila za humor, kako ne umete da prepoznate šalu…

5. Traži da se izvinite

Nasilnik ume vešto da manipuliše vašom krivicom. Uvek će naći neki razlog da se uvredi, a onda će strpljivo ćutati, ignorisati vas i čekati da se izvinite.

6. Manipulacija emocijama

U jednom trenutku se namerno ponaša mirno ili iznenađujuće ljubazno, a onda se u trenutku pretvara u brutalnu i surovu osobu. Takvo ponašanje podriva emocionalno stanje i psihu žrtve. Žrtva počinje da razmišlja o svakom svom koraku kako ne bi izazvala svađu, ali ipak ne uspeva u tome, jer njemu za takvo ponašanje ne treba razlog.

Ako ste prepoznali bilo koji od ovih načina ponašanja kod svog partnera, nemojte da čekate. Svesni ste da problem postoji i da morate što pre da napustite ovu toksičnu vezu. Agresor se nikada neće promeniti, uzroci njegovog manipulativnog ponašanja duboko su u njegovoj ličnosti. Što pre se oslobodite njegovih kandži, to bolje po vaše psihičko zdravlje. Zamolite prijatelja za pomoć ili porazgovarajte sa psihologom ili psihoterapeutom.

Izvor: Sensa

Izvor: Sensa