Narcisoidne osobe su vešti manipulatori čije je namere u početku skoro nemoguće prozreti, a kada vam i ako to pođe za rukom, tada već duboko možete biti upleteni u njegovu zamku. Narcis koriti razne tehnike kako bi vas kontrolisao, a jedna od njih je ćutnja. Kada narcis zaćuti, to ne znači ništa dobro- ne da je shvatio neke stvari pa razmišlja, ne da ima problem, već da smišlja nešto podmuklo. Svojom tišinom i ignorisanjem vas samo pokušava da vas, još jednom, izmanipuliše. Evo koji su razlozi za njegovo ćutanje:

1. Pravi vas ludim

Kada primetite da nešto nije u redu, da se ponaša drugačije, da je distanciran I hladan, narcis će vam reći da umišljate, da je sve u vašoj glavi. U međuvremenu, njegovi postupci će govoriti drugačije. On će vas ignorisati, vi ćete osećati da vas na taj način maltretira, ali će vas ubediti da sve umišljate i da je sve normalno.

2. Pokušava da uspostavi kontrolu

Kada narcis zaćuti, to nije bez razloga. Ovim želi da stekne konačnu kontrolu  nad vama. Druga osoba koja ne zna o čemu se radi, obično će pitati šta nije u redu, šta može da uradi kako bi popravila stvar i kako bi veza ponovo bila kao pre. Na taj način narcis ponovo preuzima kontrolu.

3. Kažnjava vas

Ako ste ikada uhvatili narcisa da vara ili laže, on će tu situaciju pokušati da preokrene I da sebe predstavi kao žrtvu, a ne kao krivca. Kako to rade? Pa, prvo vam može reći da ste vi krivi što ste ih uhvatili, a onda će se ponašati ranjeno. Nakon toga, ako i dalje možete da koristite zdrav razum, oni će vas ignorisati – na taj način vas kažnjava. A onda će vam možda reći nešto tipa: „Kako se usuđuješ da dovodiš u pitanje šta sam radio?". "Proći će vreme pre nego što ću moći da ti oprostim što si me uhvatio.”Iako smešno zvuči, na ovakve fraze svakog dana padaju milioni ljudi u svetu.

4. Popravlja štetu

Kada počnete da shvatate ko je zaista i kakav narcis, on će se uspaničiti. Prvo će možda besneti, a zatim će prekinuti da razgovara s vama, otići će iz vaše života, kao da je u zemlju propao, ali će tu situaciju koristiti da nađe nove žrtve. Ta ili te osobe neće imati pojma ko je on u stvari. Na taj način popravlja prethodnu štetu tako što postaje neko drugi.

5. Ponovno podstiče vašu pažnju

Sećate se početka vaše veze s narcisom. Bilo je idilično, sjajno sve je delovalo savršeno. Ali kako je vreme prolazilo, počeli ste da vidite sve više nedoslednosti i nedostataka. I kad god biste se suočili sa tim činjenicama, narcis bi pobesneo. Onda je pribegavao ćutnji i ignorisanju kako bi ponovo podstakao vašu pažnju i interesovanje. Ovo je njegov očajnički pokušaj. Ponekad uspe, ali ponekad i ne, kada osoba konačno shvati da je sve vreme bila manipulisana.

Šta učiniti kada vaš narcis zaćuti?

Ako živite s nekim ko ima narcisoidni poremećaj ličnosti, ne pokušavajte da ga razumete. One ne razmišljaju logično, Sve se na svetu vrti oko njih i njih nije briga kako se vi osećate. Iako su u retkim slučajevima narcisi postali neznatno bolji, obično se ne menjaju zauvek. Jedini način da se spasite je da odete od njega, zauvek.

Izvor: Sensa